2023-06-23
餐厅:A.O.M (西环)地址:西环西营盘第二街32号地舖开咗两个几月嘅西日式Fusion西餐厅——A.O.M ,由几个后生仔一齐经营,餐厅糅合咗Cafe·Bar·Restaurant嘅概念,带住神秘嘅光环嚟度西环同大家见面💫。无论你喺钟意饮咖啡,定喺想试匀西式同日式美食🍽,你都可以喺呢度边Chill边叹佢哋嘅饮品同食物,仲包你会有意想不到嘅惊喜🎉餐厅坚持每日购入新鲜嘅海鲜🦞、自己调制每道菜式嘅酱汁、不惜花费个几月嘅时间去试味同研发每道菜嘅配搭,务求带比大家最好食又有惊喜嘅新意🤪,希望嚟到嘅客人可以揾到其他餐厅无嘅特色✝️A.O.M沙律 $78不得不试嘅招牌沙律🥗,用咗薯片取代一般嘅面包糠,以为会好唔夹但食落毫无违和感,为沙律带嚟一番薯味「脆」意🤓;另外加咗足料嘅海草、蟹柳、飞鱼子,同秘制嘅是拉差Mix蛋黄酱,食落带有阵阵辣香又唔会有腻嘅感觉,确实与别不同,坊间少有😎✝️A.O.M卡邦尼意粉 $138少有咁用咗意大利羊奶芝士取代一般嘅巴马臣芝士🧀,食落有轻轻一阵独特嘅羊奶膻香,加咗蛋黄同黑胡椒,蛋浆提升咗意粉嘅质感仲带嚟蛋香,仲唔会有好腻好重嘅忌廉味,喺接近传统Carbonara嘅做法👍,
地址:西环西营盘第二街32号地舖
开咗两个几月嘅西日式Fusion西餐厅——A.O.M ,由几个后生仔一齐经营,餐厅糅合咗Cafe·Bar·Restaurant嘅概念, 带住神秘嘅光环嚟度西环同大家见面💫。无论你喺钟意饮咖啡,定喺想试匀西式同日式美食🍽,你都可以喺呢度边Chill边叹佢哋嘅饮品同食物,仲包你会有意想不到嘅惊喜🎉
餐厅坚持每日购入新鲜嘅海鲜🦞、自己调制每道菜式嘅酱汁、不惜花费个几月嘅时间去试味同研发每道菜嘅配搭, 务求带比大家最好食又有惊喜嘅新意🤪,希望嚟到嘅客人可以揾到其他餐厅无嘅特色
✝️A.O.M沙律 $78
不得不试嘅招牌沙律🥗,用咗薯片取代一般嘅面包糠, 以为会好唔夹但食落毫无违和感,为沙律带嚟一番薯味「脆」意🤓; 另外加咗足料嘅海草、蟹柳、飞鱼子,同秘制嘅是拉差Mix蛋黄酱,食落带有阵阵辣香又唔会有腻嘅感觉,确实与别不同,坊间少有😎
✝️A.O.M卡邦尼意粉 $138
少有咁用咗意大利羊奶芝士取代一般嘅巴马臣芝士🧀,食落有轻轻一阵独特嘅羊奶膻香,加咗蛋黄同黑胡椒,蛋浆提升咗意粉嘅质感仲带嚟蛋香,仲唔会有好腻好重嘅忌廉味,喺接近传统Carbonara嘅做法👍, 我最钟意喺餐厅用咗意大利猪脸颊肉粒去衬托意粉,轻轻焦脆咸香带嚟浓厚滋味😋,可以Encore😌
✝️七彩雪球 $78
新鲜自家制嘅牛角包窝夫🧇,即叫即由生面团开始去整比客人,所以整作需时🕒,七彩缤纷嘅脆片布满成个窝夫,加上本身酥脆嘅牛角包窝夫形成双重脆脆口感, 配上云呢拿雪糕🍨,冷热口感嘅冲击相当过瘾😍,连埋草莓 🍓、蓝莓🫐、芒果一齐食就更有一丝丝甜蜜滋味
✝️Caffè Latte $45
A.O.M用咗佢哋House-blend嘅招牌特浓咖啡豆,豆喺嚟自巴西、哥伦比亚同埃塞俄比亚三个地方,以220度高温烘焙🔥,饮落有浓郁咖啡香而且带有微酸香,整成奶啡更顺滑同有薄薄清新甘草香味