2019-07-27
Le Soul门面同内部装修都以橙色同蓝色作主调, 配上各式玻璃吊灯, 色彩丰富, 却又不会有强列色彩对比嘅刺激感, 给人一份不经意的悠然感。 前菜点咗Egyptian Mezze Platter, 呢个拼盘可以一次试尽多款前菜, 非常丰富。Hommos同两款茄子蓉口感细致, 我就最钟意其中一款带有浓浓蒜香嘅茄子蓉, 配烤饼食一流!春卷香酥可口, 入面充满浓厚芝士馅。 Seabass鱼块非常厚肉, 鱼肉肉质嫩滑程度令人喜出望外, 肉间油脂充沛, 口感极佳。 鲜红色酱汁充满红椒同香草味, 配粒粒分明北非小米(couscous), 就更加地道啦。呢度嘅couscous吸水后唔会变得软趴趴, 细细咀嚼每粒都富有弹性, 很有颗粒感。曾经试过自己喺屋企整couscous, 但总做唔出餐厅水准。好奇一问之下, 店主竟然毫不吝啬, 带我哋到厨房展示一盘粒粒饱满嘅couscous, 仲教我地喺小米吸水软化后要再蒸一蒸, 同时加入牛油, 令其粒粒分明同变得饱满。估唔到今日竟然有机会走进Le Soul嘅厨房, 感谢店主嘅热情, 呢一餐真系学到嘢呀!