2023-02-28 194 浏览
最近不断OT,为嘅就系要赶起晒啲文件。今日终于搞掂晒,所以好想出去食餐好嘅,奖励一下自己🥰 店面有啲冷清,客人少得可怜🫣 即使系lunch hour,都只系得5-6枱客,但系成个场劲大,我谂可以容纳到50枱客都绰绰有余🫢店员都几好服务态度,带左我埋位之后就即刻俾咗一壶茶我,然后再介绍两款豉油既特性,同埋俾个pad我自助落单。佢地上菜嘅速度极快,我谂5分钟内已经上齐晒🫢 寿司饭用左北海道产既日本米,粒粒都好饱满,软糯得黎又有饭香。同埋佢地加左寿司醋,所以饭粒呈淡啡色。茶碗蒸 ($28)茶碗蒸入面有冬菇、蟹柳、瑶柱,而个蒸蛋蒸得几滑,高汤嘅味道亦几浓郁。价钱黎讲,佢同我上次食杉玉既价钱一样,不过杉玉既材料好似贵价d?!三文鱼拖罗 ($15)三文鱼腩肉好厚身,油脂丰富,食完之后口腔入面既余韵last好耐☺️ $15既价钱食到呢件寿司,性价比ok 👍🏻油甘鱼寿司 ($28)油甘鱼既鱼肉呈淡红色,肉身既油分高,所以每一啖都充斥住鱼油香气🤭 食落味道带淡淡既甜味,口感稔滑。鲷鱼 ($28)好长既鲷鱼肉,一啖食唔哂🫢 鲷鱼既脂肪含量比岩岩食既两种鱼低,所以食起来味道相对比较清淡,但咬多几下就会食到佢既

茶碗蒸 ($28)
茶碗蒸

三文鱼拖罗 ($15)

油甘鱼寿司 ($28)

鲷鱼 ($28)
好长既鲷鱼肉,一啖食唔哂🫢 鲷鱼既脂肪含量比岩岩食既两种鱼低,所以食起来味道相对比较清淡,但咬多几下就会食到佢既鲜甜。

火炙帆立贝 ($18)
火炙嘅味唔太出,好似食紧普通帆立贝咁(虽然两个价钱一样)。

火炙赤虾 ($10)
赤虾🦐大大只,好新鲜好爽弹,虾味浓郁,呢一件寿司就有番d火炙既味道啦,$10黎讲算抵食👍🏻
茶碗蒸