2015-02-01
好耐都无事过食还咁饱啦! 话说前日猪女食完某酒店既buffet, 话水准太普通, 食完都好似未过咁, 于是猪女就suggest我地食D质素好及富有饱感既野, 最后竟然决定食越南野, 仲要选番上次中伏得好厉害既老赵, 不过同上次唔同, 我地今次系食近佐敦, 位置较偏既分店…结果食物水准系超班!食越南野识食一定先叫个冻檬衣肚, 我地叫左个香茅猪扖, 分量比起上次另一间老赵多好多, 不但只有加其他既配菜, 花生等, 最重要系个猪扖新鲜炸起, 都几香口, 唔错唔错!之后黎左个未必人人食越南野会叫既春卷滨海, 其实系要自家DIY, 先系手掌心放一块生菜, 再摆上蒸左既檬粉, 最上就摆埋个春卷, 加小小鱼露. 一啖咬落去, 个口感整佳, 而且最重点系个春卷实左炸得太好食, 脆卜卜, 细细咀嚼D蒸左既檬粉, 个感觉有D似炸两, 四周包住既生菜更清新, 唔会太腻!最后, 黎埋个唔系好越南野既咖哩牛腩煲! 好夸张, 当个煲上枱既时候, 仲好滚!里面既料好丰富, 有多过10件牛腩, 薯仔, 件牛腩好有口感, 都唔会太”鞋”!不过最重要都系个咖哩汁, 好香好甜. 我地另外特登叫多个蒜落包, 配上咖哩汁, 钟