2024-08-27 844 浏览
今次介绍呢间台湾餐厅,我好矛盾呀,一方面佢食物好有水准,好想俾多啲人知道支持佢,另一方面又惊介绍咗之后,太多人会搞到我好难攞位🥹餐厅「玥」位于元朗嘅加点商场,餐厅座位唔算多,但系坐得好舒服,简单就连筷子同埋免费提供嘅纸巾都做得好精美!酱香茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢个冷盘茄子系我每次嚟必点,酱香茄子嘅酱汁系比较偏甜,茄子软硬煮得刚刚好,我谂钟意食茄子嘅都会大赞❣️酱香牛肉面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我第1次点嘅时候吓一跳,因为份量好大完全唔似前菜,牛面肉唔肥但超级软腍,中间有一层骨胶原,所以食落口有黏黏嘅感觉,实在太好味👍🏻松露百花臭豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次见将松露配搭臭豆腐,估唔到有令臭豆腐更加浓味嘅方法😳 台湾嘅臭豆腐同香港唔同,台湾会切到细细嚿,所以会炸得更香脆!臭豆腐嘅造法好有台湾风味,配埋加入松露嘅沙律酱,呢个组合好有惊喜😳无花果黑醋骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑醋骨配搭无花果冻干,净系睇卖相都觉得吸引!黑醋骨嘅黑醋酱挂满成嚿肉,调味好好唔会太酸亦唔会太甜!伴碟嘅无花果冻干千祈唔好忽略,食到淡淡甜度嘅无花果果味👏🏻鲜蚵手工安格斯卤牛肉饭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冇谂过卤肉饭可以弃用猪,转用安格斯牛,成件事好特别!加埋新鲜蚵仔,唔止

酱香茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

酱香牛肉面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

松露百花臭豆腐 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

无花果黑醋骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鲜蚵手工安格斯卤牛肉饭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
冇谂过卤肉饭可以弃用猪,转用安格斯牛,成件事好特别!加埋新鲜蚵仔,唔止味道好,台湾风味更加系直线上升🤣 同台湾最大分别嘅就系,呢碗卤肉饭份量十足,蚵仔嘅份量一啲唔手软,配埋卤牛肉,味道丰富😍

芝啡顶生椰 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢度饮品嘅款色竟然有成版纸!我左拣右拣拣咗呢款比较特别嘅芝啡顶生椰(半糖少冰)😌 饮品分为两层,下半部份系椰水,上半部份系由咖啡打成嘅厚泡沫,咖啡味配搭椰水原来可以咁好饮,建议可以学我咁叫半糖,我觉得咁样甜度啱啱好!

红豆宇治抺茶鲜奶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友又系,拣咗好耐终于下定决心饮呢一杯红豆宇治抺茶鲜奶 (少糖少冰)😆 宇治抹茶真材实料,浓郁得来带有少少嘅抺茶甘苦味,红豆又甜又大粒,朋友比满分,仲话下次嚟再饮!

酱香茄子
酱香牛肉面