最近经常嚟康城呢边,见住个商场愈开愈多舖,我同朋友依日想食中餐🥢,于是就拣咗「京沪佳肴」。幸好我哋闲日中午嚟唔使等位,听讲晚市要排队先有得食。餐厅环境唔错,座位数量多👍,而且餐枱够大张,坐得舒服。其中有一边更系对住溜冰场,感觉好开扬,但个场暂时好似仲未开放。餐牌成本书咁厚,真系睇到我眼花撩乱😆,所以最终决定简单啲,食个价值$728嘅「超值两位龙虾套餐」,有齐哂我哋想食嘅嘢✌🏻。炝汁鲜鲍海蜇头,呢个前菜几开胃,因为炝汁辣辣哋、酸酸哋🌶。海蜇头好大块,比幼身嘅海蜇丝还要爽脆,而且更挂汁。另一主角鲜鲍鱼亦都唔错,同样好爽,兼且唔韧,但得一只有啲唔够喉啰,而底部就仲有啲露笋添。荠菜花胶豆腐羹,汤羹好够味兼好足料🤤,每啖都食到荠菜、花胶同豆腐。同时,质感唔会过于滑潺潺,最重要系热辣辣送上。上汤芝士龙虾球拌煎米,套餐有龙虾食🦞,感觉已经抵咗一半!如果我无记错,龙虾有成四大件,虾肉鲜味,口感弹牙。🧀上汤芝士汁咸香味浓,估计系用上车打芝士,所以颜色偏橙。芝士汁唔会盖过虾嘅鲜味,仲好啱配煎米食。煎米饼份量其实超多,但就无想像中咁松脆。京沪香酥烤鸭(半例),呢个系餐厅嘅招牌菜,唔系唔食呀😎。半例份量够哂二
炝汁鲜鲍海蜇头
荠菜花胶豆腐羹
上汤芝士龙虾球拌煎米
京沪香酥烤鸭
京沪香酥烤鸭(半例),呢个系餐厅嘅招牌菜,唔系唔食呀😎。半例份量够哂二人食,呢道菜式由三部份组成,包括薄饼皮、配料同烤鸭皮鸭肉。
京沪香酥烤鸭
烤鸭皮好邪恶😈,不过幸好皮下层脂肪较薄。鸭皮好脆啊,又够油香,就算放耐咗都无话差太远。鸭皮下低原来垫咗好多鸭肉,片得好平均,肉味都几香。
配料盛盒有六款🌈,包括青瓜、大葱、红菜头、蒜蓉、甜酱同埋砂糖。部份配料比较常见,但配砂糖食都系第一次,女店员细心介绍,原来鸭皮沾砂糖系超好食的😍。
餐厅喺餐牌嘅第一版就附上填鸭食法,首先系要落单,哈🤣。其后就系将薄饼置于碟上,放一块填鸭于十二点钟方位,再放上配料同酱汁。完成后将薄饼上下对折,然后分别左右再对折一下,咁就搞掂,食得👏!
京沪香酥烤鸭
我系跟足步骤整㗎,你睇吓成品几似模似样💯。
鸡汁小棠菜
鸡汁小棠菜,食完上面嘅嘢我已经饱咗九成🙈,望住碟菜都唔太大胃口。不过估唔到都几好味,因为系用上鸡汁熬制🐔,而唔系普通白烚。小棠菜自身亦都几甜几嫩。
冰糖雪耳炖桃胶
冰糖雪耳炖桃胶糖水好滋润,冰糖清甜入心💕,但亦唔会过甜。甜汤啲料多到一个点,搞到啲水唔系好多,要投诉呀,讲笑啫。
总括嚟讲,呢个👫二人餐确系几好,佢囊括晒餐厅嘅招牌菜式,而且仲几好食添😋。虽然八百蚊感觉唔平,但食呢啲嘢又觉得OK。服务方面,店员不时留意住我哋嘅进食速度,以确保菜式适时送上,亦会主动帮我哋添茶,抵赞。
2021-06-28
炝汁鲜鲍海蜇头