餐厅: OPPA韓國燒肉店
资讯:

2017-08-06 3703 浏览
A姐:我好想去东大门!M佬:又去买衫,买化妆品?A姐:唔系呀!M佬:咁去做咩?A姐:去食韩国烧烤啰!M佬:咁唔洗飞去东大门啦!要食韩国烧烤姐,唔洗特登飞去东大门啦,香港大把啦!今日就去旺角OPPA韩国烧肉店啦!呢到嘅烧板微微倾斜向一边,可以等多余嘅油份晌末端嘅坑位流走,好细心。我哋叫咗$398精选早鸟四人套餐,包括:牛排骨汤或泡菜年糕汤、韩式冰镇蚌片或酱鸡片、牛胸白肉片、酱腌猪肋肉或五花腩、、四式韩牛拼盘(包括封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)同铁板芝士墨汁炒饭。韩国泡菜+泡菜蛋一开始就梗系食韩国前菜3小碟先啦!另外,呢度嘅炉边泡菜蛋都几足料,除咗泡菜,仲有鱿鱼粒,好有口感。牛排骨汤 或 泡菜年糕汤我哋拣咗牛排骨汤,嚟到热辣辣,出晒烟,未饮就已经闻到好香牛味。𠮶汤非常足料,煲到奶白色,牛味香浓,正!韩式冰镇蚌片 或 酱鸡片我哋太钟意食烧肉啦,拣咗酱鸡片,鸡片好滑,一啲都唔鞋,不过以为酱鸡片系腌过,点知系无㗎!牛胸白肉片 (无货,所以转咗牛柳粒)牛柳粒大大粒,牛味浓郁,好有口感,加埋啲脂肪油香,真系无得弹。酱腌猪肋肉 或 五花腩酱腌猪肋肉脂肪分布平均,烧𠮶阵「炸炸」声,好香口。四式
A姐:我好想去东大门!
M佬:又去买衫,买化妆品?
A姐:唔系呀!
M佬:咁去做咩?
A姐:去食韩国烧烤啰!
M佬:咁唔洗飞去东大门啦!

牛排骨汤 或 泡菜年糕汤

韩式冰镇蚌片 或 酱鸡片
酱鸡片

牛胸白肉片 (无货,所以转咗牛柳粒)
牛柳粒

酱腌猪肋肉 或 五花腩
酱腌猪肋肉

酱腌猪肋肉脂肪分布平均,烧𠮶阵「炸炸」声,好香口。

四式韩牛拼盘(包括封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)

主角到啦! 呢个四式韩牛拼盘可以一次过试晒 封门柳、韩牛颈脊、下腹牛肋肉同雪花腩片,各有特色。

封门柳,牛味最浓,比较爽口,我最钟意。
封门柳

韩牛颈脊,牛味重,肉质鲜嫩。
韩牛颈脊

下腹牛肋肉,有咬口,牛味较淡。
下腹牛肋肉

雪花腩片,脂肪分布平均,好香脂肪油香。

铁板芝士墨汁炒饭
呢个炒饭唔系喺厨房炒完拎出嚟,而系店员即场喺你面前炒。材料都几丰富,有墨鱼汁、墨鱼粒、青口、带子、虾、茄子、紫洋葱、辣椒、蒜片同白饭。
铁板芝士墨汁炒饭
店员先将海鲜放晌铁板上面烧,之后就炒开始香茄子、紫洋葱、辣椒同蒜片。最后就加埋白饭、墨鱼汁同墨鱼粒,炒呀炒呀,完成!真系又睇得,又食得,好有镬气,不过墨鱼汁再浓啲就仲好味!
2017-07-05
酱鸡片