2024-09-12 286 浏览
今次我喺一间餐厅叫咗一个超值海鲜套餐,真系好惊喜!呢个套餐包括咗野生膏仔蟹、太平洋馒头蟹、野生琵琶龙虾、台湾九孔鲍鱼等等,仲有韩国斧山珍珠蚝、蛏子同有机蔬菜篮,而粥底系用咗日本珍珠米、芋头、粟米同猪骨煮成,真系非常鲜味。其中最让我印象深刻嘅就系𠮶只琵琶虾蒸到色泽鲜艳,肉质爽嫩,食完真系想叫多一份!而蟹黄元贝就更加唔可以错过,口感刚好,肉质爽脆,加埋蟹黄嘅甜味,令整道菜嘅风味升华咗好多。至于大西洋青口,肉质滑嫩又饱满,味道真系好有惊喜,同平时食嘅青口相比,完全系另一个层次最紧要嘅系,呢个套餐加上服务费净系约500蚊,对于咁新鲜嘅海鲜,真系非常抵食!坐喺维港旁边,食住美食,仲可以欣赏到美丽嘅景色,简直好开心。食完海鲜之后,粥底已经吸收咗所有海鲜同蔬菜嘅精华,变得鲜美、质感绵密,真系每一口都好满足!呢间餐厅真心推荐俾钟意海鲜嘅朋友!