2023-02-21
放工嚟蓝田揾朋友攞啲嘢,顺便一齐食晚饭。由友人带路,嚟咗启田大厦地下呢间「大壹烧鹅」。听朋友讲,餐厅嘅烧味主厨正是澳门一间星级食府出身,而晚饭小菜亦做得有板有眼,绝对不比大酒楼失色。我哋点咗个二人行超值套餐 ($288),个套餐包 2 位用老火靓汤同白饭,另外仲可以任选三𩠌,配热饮+$5,而冻饮就+$7。是日老火汤为合掌瓜猪骨汤,汤水味道非常清甜,用料十足,滋润解燥。热奶茶浓郁顺滑,茶味香得嚟又唔苦涩;而冻柠茶亦冰凉舒爽,酸度适中,饮落好 refreshing!大壹叉烧皇拼玫瑰豉油鸡:叉烧选用肥瘦适中嘅梅头肉炮制,食落肉质好软嫩,富肉香和腌制酱料嘅滋味。油鸡水准亦不俗,鸡肉嫩滑,豉油汁清甜浓稠,用嚟送饭一流!椒盐鲜鱿个脆浆好薄身,火候掌握得恰如其分,外层炸至酥脆,而内里嘅鱿鱼肉亦够晒嫩口,椒盐味适中又唔韧,绝对系下酒佳选。另外碟菠萝咕噜肉亦属水准之作,唔单止卖相靓仔,而且食落肉味好香浓,外脆内松化,吃时还带点油脂甘香。配料有无花果、荞头、菠萝同三色椒,呢个配搭非常新颖,加上自家调制嘅甜酸酱汁,开胃醒神。
听朋友讲,餐厅嘅烧味主厨正是澳门一间星级食府出身,而晚饭小菜亦做得有板有眼,绝对不比大 酒楼失色。