难得今日收早 男朋友话带我去左一间新开既餐厅 - One Stop当我地入到去,原来佢已经一早订左位 (如果想订位就要早一个星期,因为booking都几full下..)waiter哥哥带我地坐低,奉上餐牌同水,仲推介左两个头盘俾我地: 先讲鹅肝,佢比街外一般食到既大件,再配以红酒煮过既布LUM,惊喜!两样食材一次过放入口中,产生左一种神奇既化学作用红酒布LUM既酸酸甜甜,化解左鹅肝本身既油腻感,又能带出其独特既味道,绝配!至于生牛肉,牛柳被切成一小块既薄片,加上巴马臣芝士碎片及黑松露榄油。牛肉入口感觉好嫩滑,当你呼吸既时候,黑松露榄油既作用就发挥,即时令牛肉既味道提升好几个级数,值得推介*****食完两个头盘,我地点左两款餐汤: 法式洋葱汤 / 杂菌忌廉汤由于我同男朋友都好喜欢食海鲜,专登叫厨房另加海鲜 (原来本身无跟架!)洋葱汤外表平平,但当入口时,洋葱既香气直攻上脑袋,令人精神为之一振!到男朋友既杂菌汤啦,由于佢平时都对杂菌忌廉汤素有研究,佢好奇问waiter汤中有边几种菌类,原来汤加入超过五种既高级菌类,如牛肝菌,羊肚菌,蟹味菇,入口白菌,黑松露等等,精制而成,比起街外食到既杂菌

两样食材一次过放入口中,产生左一种神奇既化学作用
即时令牛肉既味道提升好几个级数,值得推介*****

到男朋友既杂菌汤啦,由于佢平时都对杂菌忌廉汤素有研究,
如牛肝菌,羊肚菌,蟹味菇,入口白菌,黑松露等等,精制而成,
比起街外食到既杂菌汤(一般由白菌和磨菇制成),显得更与别不同。

终于到重头戏 - 主菜: M5肉眼扒
先讲呢两个主菜既配菜,系由茄酱加杂菜炒成既法式配菜 (行内人称之为垃圾堆)
感觉有少少似肉酱意粉上面既肉酱,系出面已经好少餐厅肯咁哂功夫系个配菜度。

讲返正题,牛肉系M5肉眼扒,我地拣左五成熟,肉质十分鲜嫩!
识食既人就知肉眼最好食既系旧肥膏,佢做到入口即溶,
牛肉香浓既味道溶化系口中,停留一段时间,令人回味无穷!
另外,我拣左baby ribs,我认为其汁酱最为重要,最考厨房功夫!
自家制既烧烤汁,食得出佢混以橙皮,令到猪肉更加软更加淋,有心思。
但作为女仔既我就觉得份量比较大!如果我自己一个人食就真系食唔哂!

到左每餐对女仔黎讲最期待既时间la!!!!甜品~~~~
我地叫左厨师推荐既: 木糠布丁 / 法式焦糖炖蛋

两样都可以普遍系其他地方食得到,但系e到就食到酒店既水准!
木糠布丁 我系出面食过好多次,今次只系第一次食到有加入香槟既忌廉
我谂呢个木糠布丁可能系全香港最好食既木糠布丁!
法式焦糖炖蛋: 我第一次食到咁得意既口感,系外面食到既多数只系食到好水既感觉....
但系e到食既食有d弹性~ 仲有滑滑既蛋香!另外加入云尼拿籽(黑色一点点果d就系)
令到炖蛋更香更好食!

总结今晚所食到既野!只可以用一句英文黎形容: I WILL BE BACK
  • 鹅肝.M5肉眼扒.木糠布丁