2020-11-01 399 浏览
被今年restaurant week 评为其中一间最优秀嘅西班牙餐厅我呢个港女系比佢嘅全白装修吸引嘅/𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗖𝗲v𝗶𝗰𝗵𝗲($𝟭𝟬𝟴)其中一个signature dishes 系带子刺身 配牛油果酱同脆干葱丝带子鲜甜嫩滑 个人几钟意呢个厚度配埋下低味道较fresh嘅avo同榄榄油 食落好清新上面嘅干葱丝丝留有少少脆 为冧身嘅带子同牛油果增添翻少少口感但下低嘅牛油果酱都几辣下 有啲盖过咗带子嘅鲜味🤥𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁($𝟭𝟵𝟴)𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿’𝗖𝗮𝗲𝘀𝗮𝗿 𝗦𝘁𝘆𝗹𝗲’ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱沙律配上黑醋汁 味道清爽 但觉得龙虾肉可以多翻少少少😂𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁𝘀 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱Cold cuts有两款香肠同Parma ham 配埋焗到劲脆嘅面包同啖啖新鲜番茄 食落几夹几清新 但觉得橄榄油可以少翻啲𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀 & 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲十分欣赏呢一碟 有一秒就嚟去翻Petrus嘅感觉慢煮蛋嘅生熟程度啱啱好 鹅肝脂香感好够 煎到表面少少脆 再配埋打到绵密嘅黑松
我呢个港女系比佢嘅全白装修吸引嘅
𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗖𝗲v𝗶𝗰𝗵𝗲($𝟭𝟬𝟴)
其中一个signature dishes

沙律配上黑醋汁 味道清爽 但觉得龙虾肉可以多翻少少少😂

但觉得橄榄油可以少翻啲

十分欣赏呢一碟 有一秒就嚟去翻Petrus嘅感觉
慢煮蛋嘅生熟程度啱啱好 鹅肝脂香感好够 煎到表面少少脆
再配埋打到绵密嘅黑松露忌廉泡沫 成个口感系所有嘢都入口即溶咁 好夹
黑松露嘅味够 但唔会喧宾夺主
唔会盖过浓厚嘅蛋香同鹅肝嘅脂香

𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗮𝘂𝗹𝗶𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿, 𝗕𝗿𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗦𝗽𝗿𝗼𝘂𝘁𝘀 𝗔𝗻𝗱 𝗞𝗮𝗹𝗲
Supplement $58
冇得拣生熟程度 有啲位煎得啱啱好 有啲位太生 (唔记得切开影)
表面煎到少少焦香 本身有落盐去整所以都几够味
个人唔太需要点个芥末酱
整体肉质都几嫩 以加$58嚟讲算超出预期ahaha

𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆 𝗥𝗶𝗰𝗲
Er 几好食嘅 想像下系平时食𠮶啲西班牙海鲜饭 但转咗做汤饭咁
入面有样嘢!劲唔钟意😢唔知系牛蒡定淮山定啲咩瓜🐒
个人都系钟意平时铁锅上𠮶啲西班牙海鲜饭多啲

𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁
最想吐槽嘅一道
我哋两个一致认为最唔夹嘅配搭
分开食 系一嚿几好食嘅芝士蛋糕 同几好食嘅Sorbet
但加埋食好唔知做紧乜😂可能系个厨师想啲色靓啲😂
所以最后我系分开嚟食

整体食物质素都算中上 服务一般 环境好靓
觉得日头去先感受到呢种白得嚟好港女好舒服好打卡able嘅感觉!🤪
  • scallop ceviche