📍#珍意泰国菜馆📍Chun Yee Thai Restaurant #ChunYeeThaiRestaurant .🇭🇰香港筲箕湾筲箕湾东大街39号地下🇭🇰G/F, 39 Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan.人均消费: HKD180.味道: 👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆.上次想食泰菜无食,今晚补偿!地方唔太大,但都有张大圆枱俾我地👍🏻8个人先点个$668的4人餐!睇餐牌好似好少,其实食落都几多下!.⭐️「泰式酸辣无骨鳯爪」跟平时食的泰式鳯爪看起来有点不同,比较干身淡色,食落唔算太浓味,反而味道感觉比较清新,算偏辣,唔会过酸,十分开胃!.💯「泰式炸虾饼」绝对必食既炸虾饼!虾饼超厚身,里面的虾胶都几多虾下!虾味超浓超香!外面炸得好靓,里外都超烫口!完全唔蘸酱都好好食!.💯「招牌海南鸡」 (半只)个海南鸡真心推介,近几年都有好专食海南鸡,但都无佢咁正!鸡身本身超滑!鸡皮阵油香无得顶!食到停唔到!早知叫一只!仲有后面个猪红先系极品!未食过咁好味既猪红!口感一
📍#珍意泰国菜馆
环境: 🌹🌹🌹
服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆🔆🔆
上次想食泰菜无食,今晚补偿!
地方唔太大,但都有张大圆枱俾我地👍🏻
⭐️「泰式酸辣无骨鳯爪」
泰式酸辣无骨鳯爪

💯「泰式炸虾饼」
泰式炸虾饼

💯「招牌海南鸡」 (半只)
仲有后面个猪红先系极品!未食过咁好味既猪红!口感一流,而且系超级超级入味!果种惹味法真系唔识形容!散叫都系$30,必试之算!
跟餐#油饭 有4个,都系必食!
招牌海南鸡

⭐️「冬阴公大头虾汤」
冬阴公味道浓,虾唔多,反而好多菇菌,汤口感比平常较厚身,虾味唔太浓,但冬阴公既酸辣味搭够!
冬阴公大头虾汤

Ⓜ️「泰式明炉乌头鱼」
相对有少少失望既明炉乌头,汤味唔够,所以食落都有少少既泥味,唔系个个都岩,唔系太觉有香茅味,鱼肉口感还可以
套餐系可以拣盐烧鲗鱼,见到隔离枱点咗好似好靓,下次都系试鲗鱼好啲!
泰式明炉乌头鱼

Ⓜ️「咸鱼炒芥兰」
炒得几有镬气!但咸鱼味真系无乜,芥兰有少少根,未到难食,不过无乜特别

Ⓜ️「泰式生虾」 HKD92
食泰国菜点可以唔食生虾!我觉得而家啲生虾同以前唔同,大只啲,但口感无咁爽 ,我觉得无乜特别,生虾辣汁唔够辣,有点失色
泰式生虾

💯「泰皇咖哩炒软壳蟹」 HKD138
个人比较喜欢依种咖哩炒野,贪佢唔辣,而且会系黄咖哩入面加鸡蛋,特别惹味!个软壳蟹好正,上菜时仲出烟㗎!味道浓郁同个咖哩劲夹!一个人都食得晒!
泰皇咖哩炒软壳蟹

⭐️「蒜蓉法包」 HKD28
食晒啲软壳蟹,见到啲咖哩净返真系好浪费!紧系点个蒜蓉包蘸啦!个包真系好脆,够晒蒜蓉香,蘸埋个咖哩,正!
蒜蓉法包

⭐️「泰式铁板蚝仔蛋」HKD88
其实泰式蚝饼真比可以媲美潮式蚝饼!劲多蚝仔,有好几次净系夹到蚝夹唔到啲蛋!蚝仔新鲜肥美,一口咬两三只都几爽下!蛋香煎得唔错,系略嫌佢同花生油煮,食到尾会食到花生味
泰式铁板蚝仔蛋

⭐️「泰式惹味牛仔粒」 HKD88
好耐无人过牛膻味咁重嘅牛仔粒!真系好浓烈下[笑哭]依度炒野真系好有镬气!净系食啲菇同椒都劲惹味
泰式惹味牛仔粒

Ⓜ️「马拉盏猪颈肉炒粉丝」HKD70
食落唔太食到马拉盏味,猪颈肉唔太爽口,粉丝炒得唔散一旧旧,麻麻地
马拉盏猪颈肉炒粉丝

💯「泰式香芒糯米饭」 HKD42
个芒果真系甜到想喊,系真系泰国芒果,热辣辣既糯米饭加上椰汁,再搭上芒果既甜香,好似去左泰国食咁!必食推介
泰式香芒糯米饭

另外叫咗$200/10支啤酒,加个椰青,先一人$180左右,食到饱饱大感满足!回头率极高!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #hkfood #thaifood #shaukeiwanfood #相机食先 #筲箕湾美食 #MFJ筲箕湾 #泰国菜 #mangostickyrice #thaishrimp #currysoftshellcrab
2020-02-19
泰式酸辣无骨鳯爪