2023-03-28
今晚同朋友去食中式私房菜馆「财记辣蟹」, 呢间菜馆价钱大众化, 食辣蟹价钱有平有贵(时价), 平民价钱食到辣蟹。我地今次叫咗几款小菜, 瑶柱扒时蔬, 椒盐鲜鱿, 鼓椒炒蚬, 豉油皇炒面。瑶柱扒时蔬 - $128平时做节都会叫嘅瑶柱扒时蔬🥬, 我好钟意食。呢度整嘅瑶柱鲜甜带弹性, 香气四溢, 菜心又煮得啱啱好, 翠绿鲜嫩, 香甜, 成个汁唔会太浓太厚, 又唔太咸, 好有水准。椒盐鲜鱿 - $100鱿鱼🦑即叫即炸, 送上时仍热辣辣, 外层脆浆调校得啱啱好, 炸到金黄色, 脆浆够薄又香脆, 椒盐味十足, 但又唔会过咸, 鱿鱼烟韧弹牙, 食完一件🥢又一件, 佐酒一流。🍻豉椒炒蚬 - $98大牌档招牌菜之一豉椒🌶️炒蚬, 呢度真系炒得出色, 而且非常大碟, 啲蚬都好大只, 豉椒味好香浓, 仲有少少辣, 好惹味。豉油皇炒面 - $68炒面又系大牌档经典美食, 早餐送粥更是一流啦! 大大碟, 分量十足, 炒得好有镬气, 炒面🍝非常爽身, 食到底都见唔到好油起碟底, 一啲都唔油腻, 加埋香葱芝麻, 豉油炒, 简简单单, 已经香气四溢, 又好香口又美味。茶位$10/位, 花生$20/碟#hkfoodie
瑶柱扒时蔬 - $128
椒盐鲜鱿 - $100
豉椒炒蚬 - $98
豉油皇炒面 - $68
茶位$10/位, 花生$20/碟
#hkfoodie#hkfood#香港美食#铜锣湾#铜锣湾美食#财记辣蟹私房菜#豉油皇炒面#豉椒炒蚬#椒盐鲜鱿#海鲜#CWB#私房菜#铜锣湾好去处#中菜 #小炒#相机食先 #美食#餐厅推荐