2018-03-23 454 浏览
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-是晚去左金兰花食泰国菜,估唔到叫左四款菜式味道都相当唔错,在香港泰国餐厅比较少见的「清迈咖哩鸡面」都有惊喜,再访度很高!餐厅环境整洁舒适,座位不少,店员很有礼貌仲会推介自家菜式。珍多冰 $28满满椰汁香的珍多冰用黎解辣一流,一路饮仲吸到好多粉条,充满口感。串烧猪仔肉 $108/半打店员推介的串烧猪仔肉,猪仔肉烧得好香,应该系搽左蜜糖落去烧,所以味道甜甜地!猪仔肉咬落爽口唔干柴,仲会见到肉同肉之间连住脂肪位,咀嚼中多左重脂香,惹味好食!臭草煎蛋 $88对臭草煎蛋情有独钟,名叫臭草。经煮过后一点都不臭,加埋落蛋浆度一齐煎仲好香口添!不过小妹略嫌这里的煎蛋太薄不够口感,味道是可以,但还是较爱像蛋糕般厚身的臭草蛋饼,味道更突出。泰式海南鸡半只 $138 (送海南鸡油饭)海南鸡算系餐厅的招牌菜,当然要叫黎试下。半只的份量都不少,仲送埋充满鸡油香既油饭,已经可以当成一份主食,两人分享一流,而且酱汁比得好慷慨要一赞!讲返海南鸡,鸡皮很易退去,鸡肉颇滑,最紧要食落无半点雪藏味,就算没蘸酱食都觉得可以,我俩都觉得相当唔错。清

餐厅环境整洁舒适,座位不少,店员很有礼貌仲会推介自家菜式。

珍多冰

珍多冰 $28

串烧猪仔肉

串烧猪仔肉 $108/半打

臭草煎蛋

臭草煎蛋 $88

泰式海南鸡半只

泰式海南鸡半只 $138 (送海南鸡油饭)

清迈咖哩鸡面

清迈咖哩鸡面 $68
比较少见到香港的泰国餐厅有清迈咖哩鸡面,面头系炸至香脆的炸面饼,底下的咖哩汤入口充满香甜椰奶味,汤头比较杰身,可以将每条面条都沾上咖哩汤汁,食落有少少辣;蛋面咬落爽口,满咀咖哩香真心不错,底下仲有唔少嫩滑鸡肉,好食!

不过食落会有点腻,建议两人分享可再叫其他菜式。
串烧猪仔肉
泰式海南鸡半只