2021-07-28 372 浏览
星期六夜晚喺铜锣湾行完街,谂唔到食乜,于是又嚟炊豕店食炸猪扒饭,之前已经帮衬过几次。六点几嚟到都要排队等咗几分钟。餐牌以猪肉为主,除咗招牌嘅炸猪扒仲有猪软骨、猪手、肉燥等等嘅选择。另外仲有自家卤水同小食。钟意食热气嘢炸嘢嘅我点咗葱油猪扒饭,猪扒炸至金黄色,葱油份量多,卖相好吸引葱油食落好香,但唔会过份油腻,捞饭一流钟意食葱嘅一定要试下。猪扒系厚切,肉质唔算腍,系猪扒应有嘅口感,唔算难咬开,似乎无落好多松肉粉。炸粉厚度适中,而且炸得刚刚好,表面脆得嚟里面唔会干。另一个秘制猪扒饭(咖喱汁),咖喱汁系另上,椰汁味香浓微辣,好惹味捞饭食好好味。但系咖喱薯仔煮得唔够腍,有啲失望整体嚟讲食物质素高,价钱合理。炸猪扒好大块份量好多,一人一碗猪扒饭唔嗌小食都已经好够饱唯一缺点系坐得太逼唔舒服,坐走廊位系咁畀其他人撞到…

葱油猪扒饭

葱油食落好香,但唔会过份油腻,捞饭一流
钟意食葱嘅一定要试下。

葱油猪扒饭

秘制猪扒饭(咖喱汁)

唯一缺点系坐得太逼唔舒服,坐走廊位系咁畀其他人撞到…
葱油猪扒饭
秘制猪扒饭(咖喱汁)