2019-07-30
一向对panini(意大利长型三文治)冇咩兴趣,因为有点怕干争争的食物,但有人话中环ifc的「Panini Giusto」听闻好好食,咁当系tea都可以一试嘅。座位系位处开扬的open area,有好多自然光渗入,系度hea下的确几舒服。点餐后拎住牌坐低,就有人会送上来。见到店面挂左好多Parma ham,就知系呢度的招牌菜。用Parma ham做的panini有三款,当中以Tartufo($108)最为推荐。除左有分量不少的24个月Parma ham,仲有火箭菜、芝士、番茄同松露油。一咬,首先感觉到面包的松脆,但唔系讨厌的𠝹口果种。再来就系Parma ham的香,佢有油香,但唔会好咸好腻,质感亦非常软绵绵,冇筋,完全唔系city super的质素可比。平时唔多喜欢食火箭菜,因为都怕阵涩味,但呢度完全冇呢个问题,仲觉得好fresh,可以平衡下火腿同芝士的咸腻感。不过最画龙点睛都系松露油,唔多,但已经令成个包都好香,而又唔会抢左其他配料的味。呢个包整体非常出色。至于tiramisu($78)就一般啦,咖啡同酒味都互相平衡到,口感入口即溶,不过分量都唔少架。以后要系中环食tea,从今多个选
以后要系中环食tea,从今多个选择。