2021-06-15
古早味蛋糕近年系香港非常流行,每次大板蛋糕出炉时散发出浓郁香气, 古味坊位于元朗西菁街,千色后面,行过时闻到非常香嘅蛋榚味,令人忍唔住买黎试下。蛋糕味道有十几款:原味、抹茶、黑糖、双色配、黑白配、咸蛋芝士、朱古力、伯爵茶、海苔肉松、芝士肉松、椰粒天使蛋糕同埋双层芝士蛋榚,可以拣买半盒或一盒,当然买一盒嘅高价钱会更加亲民,但都要食得晒至得架!依加系openrice 落单部分味道仲有优惠添呀!由于屋企唔多人,所以我哋买咗一个朱古力味,同埋半个海苔肉松味。朱古力:蛋糕表面铺左少少朱古力粒粒,入口有好香浓嘅朱古力味,入口松软绵密,咬落去蛋糕质地都好湿润,甜而不腻。海苔肉松:原味蛋糕面上铺左好多海苔肉松,卖相好靓、非常吸睛,入口甜中带咸,两者配搭唔错,蛋榚入口松软,海苔肉松有咬口,食落有层次感。由于蛋糕嘅份量都几多,一次都好难食哂,店员话近日天气热,如果第二日先食,记住要放雪柜,食嘅时候可翻热或者冻食都得。
朱古力:
海苔肉松: