2024-10-18
以前喺观塘返工嘅时候,好多同事都介绍过呢间泰国餐厅,不过一直冇机会试,因为都要行几远。不过今日咁啱嚟到附近,就一于嚟试吓啦。一去到,就见到个门口系好似一格泰国嘅车咁,好有特色,啱晒打卡。一坐低我哋就叫咗呢个海南鸡饭,佢嘅鸡食落好嫩好滑,而且无骨,大人小朋友都食得。同埋佢嘅油饭都好抵赞,鸡油味好重,又好食又唔会太过饱。我就认为呢个生菜包系最抵赞,因为我拣咗大辣,估唔到佢真系够晒辣。如果唔食辣嘅朋友就要小心啲叫啦,但系因为我好钟意食辣,平时食嘅生菜包通常都只系少少酸辣,估唔到佢真系好辣好开胃。朋友就话,呢杯西瓜冰唔算太甜,非常解渴。饮落好有西瓜味之余仲食多少少西瓜嘅肉,啱晒夏天消暑啊。个冬阴功明炉乌头都好值得一赞,因为佢非常大条,但系啲鱼仍然整得好嫩滑。佢仲另外俾咗一碗冬阴功汤,可以拎嚟饮之余,又可以加落个炉度,非常开胃。而且佢嘅配料都好多,佢嘅菇都非常出色,好适合送饭。呢间餐厅又平又抵食又靓,唔怪得咁多年来都咁多人介绍啦。虽然呢度嘅地方唔系好就脚,但我都一定会再嚟啊。