餐厅: Cupping Room Coffee Roasters (皇后大道中)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
星期日训到黄朝百晏先肯起身,醒咗就去附近行下揾下有乜好食,有间Coffee Shop我想试咗好耐,但喺九龙区返工一直无机会试下,佢夜晚又收得早。呢日机会终于嚟喇😉。餐厅位置虽然唔喺大街,但都唔难揾,喺正楼梯隔离。可能已经两点,所以唔洗等位就入得。有得拣嘅情况下,我哋梗系拣Bar枱窗口位啦,成个感觉即刻变得Chill Chill的,哈哈🤣。由于有啲肚饿,所以我哋喺云云食物中拣咗两款Pasta食🙈,其实早餐面包类嘅占多数!饮品方面,除咗咖啡以外,都有唔少其他选择,啱哂我。正如餐牌所讲,食物制作需时,所以饮品上先🥤。唔钟意饮咖啡嘅我要咗Iced Cold Brew Tea($40),我第一样见到嘅系餐厅走塑,采用纸饮管👍。我估计杯茶应该系绿茶底?但又有微微嘅香草/香茅/姜味,我都唔系好Sure,总之就清清哋,几好饮🤤。Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio($128),一上碟我就知道佢同平日嘅墨鱼汁意粉有唔同,因为佢嘅墨鱼汁唔系个意粉酱汁,而系喺整意粉嘅时候落咗,所以意粉呈现黑色,唔会甩色,食到成咀都系🦑。意粉卖相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份够,唔会干

餐厅位置虽然唔喺大街,但都唔难揾,喺正楼

Iced Cold Brew Tea

意粉卖相ok的,有唔少香草🌿同埋芝士蒜粒,而且油份够,唔会干身,食落亦都够味,仲有少少辣添!但一开始我朋友有啲嫌弃,因为觉得百几蚊碟意粉得一只虾🍤,好孤寒,点知摷下摷下有开心大发现,因为有另外两只虾收埋咗喺底🤩。虾肉大大只,新鲜又爽口,唔错!

Spaghetti w/ Garlic Cream Sauce ($118),配鸡胸就唔使加钱,配Smoked Salmon烟三文鱼就加$10。我系烟三文鱼控,所以一定要后者。果然意粉一上碟就已经好香😍,餐厅会稍为将烟三文鱼煮熟,完全将份烟熏咸香味升华。

烟三文鱼份量唔少,而且真系好好食😋,同意粉个酱劲夹!忌廉汁好浓好重胡椒辣香,面头啲芝士仲有轻轻灸烧过,劲高质!意粉非常挂汁,但留意返个汁系比较Thick,所以整体偏杰身。

餐厅虽然系自助出去点餐,但店员服务都几好,好有礼貌,好友善😊。收银机位置仲有个架卖咖啡豆的。
总括嚟讲,呢间Coffee Shop出品嘅意粉真系好好食😋,所以抵佢愈开愈多分店。唯一扣少少分就系份量唔算多,男仔当Lunch食就可能争少少,哈哈。再者,定价都偏高,但好似平日有Lunch Set会包埋饮品,抵啲。有机会我一定会试埋佢啲包包,同再Encore Pasta!
2020-02-16
Iced Cold Brew Tea