2022-06-20 153 浏览
都实在唔系夸张,希鸟用上日本鹿儿岛既黑萨摩鸡既厨师发板真系劲好食!成个set 都成17道菜式,系每一道都咁好食☺️咁我就介绍下最最最好食𠮶啲(排名不分先后🤭)炙烧鸡胸配三文鱼子 - 从来无食过咁滑既鸡胸😨 炙烧到半生熟,熟既部分食到肉味浓而中间部分食到肉质既嫩滑,滑到好似食紧鱼咁☺️加埋三文鱼子既鲜甜,我会用好味到不得了黎形容☺️鸡清汤配鸡肉丸子 - 呢道系第一道上既菜,真心俾佢好似平平无奇既样呃左,个鸡汤底浓到起胶咁制,但好清一啲都唔油腻,鸡肉丸软身又系好好食,呢个头开得有啲靓🤤炭烧鸡胸肉配乌鱼子及土佐产香醋 - 呢个presentation 好靓,正如上面所讲,鸡胸肉已经好滑好嫩,加埋少少咸香同口感既乌鱼子同醋味啫喱,味道同口感上既层次都好丰富!日式最中饼配鸡肝酱 - 我知我好肤浅,但我想讲佢个最中饼系脆呢个细节位我系几欣赏,鸡肝酱做到好细滑,上面仲加左无花果干同南瓜籽,更加口感既同时仲令成个菜式食落无咁漏。慢煮鸡冠配蟹肉酱 - 第一次食鸡冠既我表示感觉好微妙,慢煮左鸡冠口感好淋,有少少似好淋花胶既口感😙,加埋鱼翅同用蟹肉做成既汤羹,成个菜式即刻升华左好多☺️炭烧鸡颈肉 - 炭烧完既鸡颈肉

炭烧鸡颈肉 - 炭烧完既鸡颈肉比其他鸡肉部分会相对油腻,但师傅好巧妙地加入左好少量既黄芥末酱,味道好夹得黎又解左啲油腻,配搭上真系花尽心思☺️

炭烧免治鸡肉软骨串配蛋黄 - 我觉得佢呢串既做得几出色,酱汁份量岩岩好,出面有啲免治鸡肉软骨串会劲咸,但呢个烧得岩岩好而且汁唔会太多,点埋蛋黄好正

炭烧无骨鸡翼 - 无骨已经系皇道😍仲要keep啲好juicy,一咬落去爆晒啲鸡汁出黎☺️

炭烧茄子配秘制肉味噌 + 炭烧时令蔬菜配巴马臣芝士 - 唔好以为唔系鸡肉既菜式就会系普通,前者烧到好juicy加埋咸咸地既制肉味噌,令清清地既茄子都变得惹味;后者又系另一种风味,当日系炭烧翠玉瓜,加埋巴马臣芝士(师傅仲要劲好见我地啲芝士好少,之后加多左劲多俾我☺️),热辣辣既瓜令芝士熔化,又系好好食🤤

招牌鸡汤拉面 - 浓鸡汤包围住拉面,仲有鸡丝,食完饮埋个汤够晒满足

甜品都好够特别,系wasabi 味雪糕配酱汁糖浆,虽然辣味嘅后劲好强劲,但亦都无盖过奶香,配埋酱油糖浆都几特别;自家制布甸都好滑,不过我建议食咗布甸再食雪糕,味道会更突出😗

总括来讲成个Menu其实真系无咩可以挑剔,串烧嘅火候都控制得非常之好,炭香味十足,而且好多细节位都食得出师傅嘅心思,暂时来讲都系今年内食得最好食嘅串烧☺️非常推介!

柚子梅子冰沙

• 炙烧鸡胸配三文鱼子