2023-01-06
🤤巴黎第一牛角包❤️🔥|📍Gontran Cherrier次次路过都见到劲多人系度排队买面包而且人龙断唔到尾😂一个客俾完钱又多两个客入嚟买面包🤣见到呢间店吸引力咁大所以决定试试佢🤪一试直接变爱店,连食评都未出就已经再回访🥰♡蓝莓奶油蛋白霜牛角包♡|💰$34首先呢一款牛角包就以最基础嘅原味牛角包做基底。包体入面无内馅但表面有靓靓嘅蓝莓蛋白霜,仲有一块甜度适中嘅圣诞老人朱古力牌做装饰💓虽然唔系新鲜出炉🥺但系咬落外皮仍然酥脆内里柔软略带韧度而且牛油味足💓酸甜嘅蓝莓蛋白霜亦升华咗整体嘅味道,两者味道相辅相成,令人食完唔会觉得甜腬同油腻🫶🏻不过用纸袋装住会整花咗啲蛋白霜同埋食得有啲狼狈😂♡招牌法式焦糖奶油酥♡|💰$30虽然呢个唔系牛角包😂但见有啲客人一买就买5~6个😳而且卖相超靓🫶🏻于是就跟风买埋😏呢一个奶油酥同样唔系新鲜出炉,所以外皮相对比较硬身。不过沿住包体纹路旋转型咁慢慢开始食,就会食到外皮硬脆同内层柔软嘅双重口感。而且包体充满牛油香同焦糖嘅甜味,但食完系完全唔滞💯简直系完美配搭!差少少就因为佢系牛角包专门店而忽略咗其他面包款式走宝🫡💡小插曲💡因为连续2日都嚟买包但每次都撞唔到面包新鲜出炉
♡蓝莓奶油蛋白霜牛角包♡|💰$34
♡招牌法式焦糖奶油酥♡|💰$30
💡小插曲💡因为连续2日都嚟买包但每次都撞唔到面包新鲜出炉嘅时段🥲所以呢头喺food court食完个焦糖奶油酥就再去睇下,居然俾我见到杏仁牛角包新鲜出炉!!!9秒9买咗🫶🏻🧏🏻♀️
♡杏仁牛角包♡|💰$32
❤️🔥夹面包嘅时候已经feel到热气腾腾❤️🔥牛角包表面洒满糖粉同埋铺满咗焗至金黄嘅杏仁片🤤原先以为都系以无内馅嘅牛角包作为基底,但一咬落去居然有少少拉丝嘅杏仁酱!有啲惊喜🤩外皮超级松脆🤩但系可能因为糖粉太多同埋牛角包尾尾位有一大块杏仁酱所以相对甜腬🥺所以呢一款牛角包比较适合蚂蚁人或者适合2人share多啲🫶🏻但忽略甜度嚟讲,新鲜出炉嘅牛角包质感超级正🥰包体气孔绵密💯希望下次可以食到新鲜出炉嘅原味牛角包/抹茶牛角包❤️🔥
❤️🔥有兴趣睇更多食评可以follow ig : fatting_eateateat❤️🔥