2023-01-02 322 浏览
朋友特地入嚟元朗,话有一间隐世CAFE好少会嚟朗屏呢边都唔知道原来有间咁日系昭和风嘅CAFE小店店面细细唔算显眼,睇google map个位置有d落差,都兜咗几圈揾咗一阵先揾到入面系bar枱开放式设计,可以睇到店员准备食物嘅过程不过店内得8个位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得★★★枫糖浆松饼 配饮品 $80松饼即叫叫制可以睇住由面粉沟浆开始全过程呢度嘅松饼系行厚实路线,有别于其他打卡店松软绵绵嘅风格面层有少许香脆,食落偏厚实带咸香,饱腹感对得住个价钱不过食到一半有d干,加上佢俾嘅牛油同同浆系非常少,虽然我地要多咗一细旧仔牛油但都未算融化入味蛋香同甜味亦无特别出色咖啡都同预期差唔多,比较简约嘅拉花图案★★★焦糖鸡蛋布丁 $45鸡蛋布丁细细个,质感几Q弹不过蛋香味同样偏淡★★★果占饼 $50面层有忌廉同黄梅果酱,再沾上色彩缤纷嘅糖针好似细个去D饼铺买嘅可爱蛋糕仔咁蛋糕内夹杂住椰丝食落几有口感★★★天鹅泡芙 $55将软式泡芙做成天鹅的造型,睇落十分可爱内馅有樱桃朱古力卡士达酱﹑樱桃酒忌廉和白兰地煮过的樱桃,口感丰盈Find The Way整体评分★★★地理环境★★★位置有点难揾,环境
朋友特地入嚟元朗,话有一间隐世CAFE
好少会嚟朗屏呢边都唔知道原来有间咁日系昭和风嘅CAFE小店
入面系bar枱开放式设计,可以睇到店员准备食物嘅过程
不过店内得8个位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得

★★★枫糖浆松饼 配饮品 $80
松饼即叫叫制
可以睇住由面粉沟浆开始全过程
呢度嘅松饼系行厚实路线,有别于其他打卡店松软绵绵嘅风格
面层有少许香脆,食落偏厚实带咸香,饱腹感对得住个价钱
不过食到一半有d干,加上佢俾嘅牛油同同浆系非常少,
虽然我地要多咗一细旧仔牛油但都未算融化入味
蛋香同甜味亦无特别出色
枫糖浆松饼配饮品

咖啡都同预期差唔多,比较简约嘅拉花图案
枫糖浆松饼配饮品

★★★焦糖鸡蛋布丁 $45
鸡蛋布丁细细个,质感几Q弹
不过蛋香味同样偏淡
焦糖鸡蛋布丁

★★★果占饼 $50
面层有忌廉同黄梅果酱,再沾上色彩缤纷嘅糖针
好似细个去D饼铺买嘅可爱蛋糕仔咁
蛋糕内夹杂住椰丝食落几有口感
果占饼

★★★天鹅泡芙 $55
将软式泡芙做成天鹅的造型,睇落十分可爱
天鹅泡芙

Find The Way
整体评分★★★

地理环境★★★
位置有点难揾,环境的骰
座位后墙身有挂钩可以挂衫挂袋
店风格适合恬静淡然,奈何途中入座的隔离枱谈话非常大声嘈杂,破坏晒气氛

服务★★★★
落单同制作食物速度都快,我地食完hea咗阵都冇赶客

食物★★★
主要做饮品及日式轻食,食品方面中规中矩,并无特别惊喜之处

价位$$
2022-08-31