2025-01-17
上班一族公司附近冇千両真系好少食lunch set , 印象中食过一次。上次唔使谂就配咖啡。由于今次早上已经饮咗两杯咖啡,冇睇清楚成个餐牌个店员就要你落单,拣咗主食之后,问店员午市套餐包啲乜嘢饮品。佢净系同我讲:「加$10可以有冻茶或者咖啡」 大佬2样都唔系我想点嘅,咁我咪问仲有冇其他,佢比个drinks menu 我乜都冇讲🙄🙄🙄我再问:「lunch set 包d咩饮品」即时反白眼讲多次:「加$10可以有冻茶或者咖啡」 我再问:「加$10可以有冻茶或者咖啡,咁唔加钱呢?」佢劲不耐烦,嫌我阻住佢咁答:「午市套餐只系加$10可以有冻茶或者咖啡」 大佬我唔系白痴,同一个答案唔使讲三次我再问:「系咪即系唔午市套餐本身不包饮品?可以优惠价钱加$10有冻茶或者咖啡」 藐晒嘴咁话:「系」唔该系你讲得唔清唔楚啰😡😡😡😡😡😡食到咁上下————-同一个侍应,问都冇问就收走咗我个份餐,大佬我哋share食,我前面𠮶份食完啫。仲有一个餐都未食。收晒啲餐具都冇兴趣再食落去🤬🤬🤬🤬🤬到想埋单,举极手都冇人行埋嚟。终于另一个有礼貌少少有笑容嘅男侍应走埋嚟,佢叫我自己行出去埋单就可以㗎啦。跟住我话连落单纸都冇,行出
佢净系同我讲:「加$10可以有冻茶或者咖啡」
大佬2样都唔系我想点嘅,咁我咪问仲有冇其他,
佢比个drinks menu 我乜都冇讲🙄🙄🙄
我再问:「lunch set 包d咩饮品」
即时反白眼讲多次:「加$10可以有冻茶或者咖啡」
我再问:「加$10可以有冻茶或者咖啡,咁唔加钱呢?」
大佬我唔系白痴,同一个答案唔使讲三次
藐晒嘴咁话:「系」
唔该系你讲得唔清唔楚啰😡😡😡😡😡😡
食到咁上下————-
到想埋单,举极手都冇人行埋嚟。终于另一个有礼貌少少有笑容嘅男侍应走埋嚟,佢叫我自己行出去埋单就可以㗎啦。跟住我话连落单纸都冇,行出去点埋单,佢立即比返张落单纸俾我。
到行出去埋单嘅时候,又见返𠮶个女侍应收钱。比完钱之后仲送我一个木无表情嘅面目。认真的我同佢双目双对,佢个样同擘大眼嘅死人冇分别。真系完完全全冇表情,我唯有望吓佢个名牌,唔开名啊不过原来佢系经理级🙈🙈🙈真系好难想像服务性行业可以摆呢个样出嚟。Manager都可以咁嘅态度,香港经济真系多谢晒你。
讲真成餐饭里面,我都冇对店员表示过不满。亦都即场有任何胡闹,只系食完𢓭嘅小小分享。🥲🥲🥲🥲