2018-06-17 5552 浏览
今日同男朋友仔喺铜锣湾行完街👫👫,大家都劲肚饿,突然念起同事早前有推荐过”来一锅任食火锅”,地址喺: 铜锣湾坚拿道西10号冠景楼2楼.... 睇Google Map位置有啲唔准确,好彩朋友有提过,记得喺圣安娜饼屋𠮶边😅😅,所以我哋好快就揾到喇!我地立即上去睇下walk-in 有无位,当然17:35...但上到去已经有人刚坐底,侍应话六点基本上Booking 都full 得七七八八, 好彩仲有两位🤗🤗,即刻入得!yeah!!!💃🏻💃🏻里面环境唔错㖞,座位设计大多数都以卡位为主,舒适度高同埋私隐度高!👍👍👍因为一般出边嘅任饮任食打边炉都系圆枱,枱与枱之间非常狭窄,环境挤迫。反而呢度卡位同好宽敞,我哋两个人都可以坐卡位,卡位应该够六人坐!第一次任饮任食打边炉食得咁舒适,呢一个要赞!😎😎🤩🤩好,讲返食物....一坐低就见到有10款汤底选择,选择困难症又系时候发作!😜🤪有辣有唔辣,养生锅,记得包括有: 酸菜卜卜蚬锅、冬瓜白肉卜卜蚬锅、四川麻辣野菌锅、湖南香辣牛坑腩锅、麻辣鸡干锅、胡椒猪肚锅、印度椰子鸡锅等等,最后我都系决定问侍应,边个锅系你地既推介?🧐侍应推介,招牌汤底花胶螺头鸡锅,侍应话系用西

侍应推介,招牌汤底花胶螺头鸡锅,侍应话系用西非螺头、猪骨、花胶,加大量鸡件每日新鲜熬制而成,强调真材实料,无添加味精,讲到咁吸引当然要试一下!🤤🤤😋😋

火锅好快就上枱,上枱𠮶阵时,我又忍唔住哗一声!因为成个锅都满晒食材,好多花胶,大大块!比较大猪骨肉,好多螺头,大量鸡件,呢件仲要基本上都系鸡脾部分,所以鸡件鸡肉好滑一d都唔鞋口 !🤩🤩最估唔到嘅系,除咗花胶有淡淡浓厚嘅胶质,螺头肉真系要赞一下,非常鲜甜,新鲜同埋淋身,成个煲有成10至15粒螺头,最后我清晒的,太好味了!👍👍只系食汤底都可以饱三成!😆

入正题,我哋食嘅系海鲜任食边炉,海鲜系每位上的,有龙趸片,鲍鱼,大带子,新鲜海虾,青口、象拔蚌、扇贝等等,全部都好新鲜,鲍鱼仲郁的,净系食呢一碟海鲜已经回本了!好正吖!😽😽
跟住仲有都唔停得口的手工云吞,水饺,韭菜饺,猪肉酿鲜菇等等,饺类全部都好香口,有质素。而丸类有手打牛丸、墨鱼丸同猪肉丸,所有丸类都好新鲜同弹牙!👍👍

跟住上枱嘅继续我都忍唔住哗哗哗!👏🏻👏🏻👏🏻
点解,大家睇下张相就知道,唔知点解响铃系长过成个锅的阔度,极度夸张,仲要系新鲜炸起,上枱𠮶阵仲一股热气!跟住鱼皮上枱又系咁长,一样非常脆口,邪恶到不得之了!😹

另仲有手切安格斯牛,呢个真系冇得顶,牛有浓厚牛味,口感非常好,好味!🤤🤤
基本上食完以上呢推,我哋两个都已经饱左七成了,跟住我地再食咗一转,肥牛,花枝片,脆肉腩,萝卜片,豆腐,皇帝菜,豆苗,粟米同莲藕,跟住已经十成饱,要捧住个肚食唔落投降了!🤐🤐

好少见到任饮任食边炉会用咁高质素嘅食材,我同男朋友仔都觉得呢一餐好满足,难怪成日都满座,会同其他朋友仔再嚟食过!👬👭👫👬👭👫

提一提,呢度除咗各式汽水,韩式啤酒任饮之外,仲有红酒白酒任饮,啱晒饮酒朋友 !🍻🍻🥂🥂🍾🍾🍶🍶🍸🥃

花胶排骨螺头鸡锅
安格斯牛