今晚凉凉地又系时候食啲暖笠笠嘅嘢啦🥰未入到去已经感受到个种怀旧感🤪入面更加有八九十年代嘅霓虹灯牌装饰就连啲枱➕凳➕餐具➕地板都系当年嘅花纹图案👍🏻仲用咗火水炉嚟做装饰真系好切合铺头名呢❣️枱与枱之间嘅空间都几大🤪唔驶贴著人哋嘅背脊食🤣好舒服唔会有压迫感😄入正题❣️晚市放题分别有三款❣️招牌花胶火锅/牛颈脊花胶火锅/雪花和牛花胶火锅❣️因为好耐冇出街食饭所以今晚决定豪一豪❣️食最高级嘅雪花和牛花胶火锅❣️❣️❣️佢有六个汤底可以选一个🥰见到招牌麻辣花胶火锅旁边有粒星一定系顶瓜瓜🙃所以谂都唔谂就拣咗呢个👍🏻佢分咗唔辣/微辣/小辣/中辣/大辣😋唔想食太刺激所以我地选咗微辣❣️喺等鸡煲嘅途中整返碟餐前小食先❣️就喺炸鱼肉烧卖同炸陈皮鱼旦🤤外皮炸到好香脆🤤再加埋泰式辣酱食👍🏻酸酸甜甜好开胃❣️呢个都可以任添架❣️鸡煲终于出场啦🥰大厨将啲鸡煮到7成熟👍🏻跟著拎出嚟再煮多三分钟🤤务求令客人可以食到啱啱好嘅鸡肉😋另外会有个闹钟⏰提醒时间到🙃一打开已经有浓浓嘅香味啦🤤跟著捞匀就食得啦❣️我哋两个人就整咗半只三黄鸡🐥有鸡味而且够嫰口👍🏻希望食完我都可以变嫰口❣️不过最值得赞都系唔会太肥食到太饱就无位食其他嘢啦🤣除咗鸡之外当然唔少得大

鸡煲终于出场啦🥰大厨将啲鸡煮到7成熟👍🏻跟著拎出嚟再煮多三分钟🤤务求令客人可以食到啱啱好嘅鸡肉😋另外会有个闹钟⏰提醒时间到🙃一打开已经有浓浓嘅香味啦🤤跟著捞匀就食得啦❣️我哋两个人就整咗半只三黄鸡🐥有鸡味而且够嫰口👍🏻希望食完我都可以变嫰口❣️不过最值得赞都系唔会太肥食到太饱就无位食其他嘢啦🤣除咗鸡之外当然唔少得大大块嘅花胶啦😋好好好大块呀🤭同个手掌✋🏻有得挥😏花胶好入味完全吸收哂鸡煲嘅精华🥰啖啖都系骨胶原嘅感觉❤️女士最岩❣️另外仲有猪皮同豆卜👍🏻一样咁入味❣️
啲鸡食得差唔多我地就可以加花胶鸡汤做汤底开始打边炉❣️系花胶鸡汤呀🤤由朝早开始淆嘅汤底🤤肯定系有满满嘅胶质先会淆到乳白色架🤤最紧要系唔咸仲多咗鲜味👍🏻
火锅配料方面我地呢个放题套餐系可以任食澳洲雪花和牛➕安格斯牛颈脊➕美国顶级肥牛➕黑毛猪肉片❣️注意⚠️牛种类有时会转因为疫情关系供货唔稳定😖

先讲下重量级嘅澳洲雪花和牛🥰就咁睇份量同摆盘已经诚意十足🤤色泽好靓望落都好新鲜😋即刻试下先❤️滚几秒已经熟哂啦👍🏻未食已经闻到浓浓嘅牛味😋入口不得了即溶❣️

再嚟就试下安格斯牛颈脊😍呢个系牛颈部位❣️食落几有咬口🤤牛味浓❣️

跟著试下美国顶级肥牛🤭半肥瘦系唔错🤪肥而不腻呀😋

最后试埋黑毛猪肉片🥰男友麻麻地食猪我就唯有自己一个食哂成碟😖好有猪味🤪肉质软嫰🤤

除咗牛猪肉任添之外🙃我哋仲叫咗其他配料❣️有鹅肠➕猪红➕鸡件➕响铃➕菜❣️份量适中两个人食岩岩好唔会哂咗✋🏻 啲鹅肠够爽脆❣️响铃同啲菜都好新鲜😏其实除咗我地叫个啲之外都仲有好多款式架❣️

另外我哋叫只两只虾❣️又系大大只好鲜甜同弹牙❣️好新鲜👍🏻

埋尾食完仲可以买手信🤣就系佢地嘅秘制酱料❣️个人就最中意烈火菜脯🔥用咗多种辣椒磨粉秘制仲系每日新鲜炒制😋最紧要系好刺激后劲凌厉❣️钟意食辣嘅朋友唔好错过❣️佢仲有虾皮菜脯呢个就爽脆香甜大人细路都啱食❣️如果中意佢地个鸡煲酱都可以买埋返屋企自制😄
顺带一提之前都成日食佢地嘅午餐🌝啲车仔面都系用咗花胶鸡汤做汤底❣️仲要系有花胶嘅车仔面🥰连汤底都可以饮埋👍🏻价钱都只系几十蚊炸❤️下次再食❣️

2020-11-11