2020-05-08 1733 浏览
疫情关系,依家唔少酒店自助餐都暂停,Forte亦都唔例外,晚市最近就改为主打Set dinner形式!仲有做紧七五折优惠,价钱都相当抵。$300左右,可以食酒店级食物,相当吸引。酒店为确保卫生,门外有消毒喷雾机,客人消毒后可避免将细菌带入餐厅,大家都食得安心啲!晚市套餐包括:面包、刺身盒、冰镇海鲜、沙律、餐汤、主菜、甜品、咖啡/茶。刺身拼盘包括:吞拿鱼、甜虾、三文鱼、希灵鱼等。三文鱼好肥美,厚切得来啖啖肉。甜虾都好鲜甜,整体刺身嘅质素都唔错。冰镇海鲜盘:蟹脚、小龙虾、虾、青口、鲍鱼、翡翠螺、蚬等。最爱蟹脚,蟹肉鲜味十足,带有海水味。鲍鱼好爽弹,点埋佢个泰式酸辣酱都几惹味!仲有佢哋嘅下都好爽口,非常之新鲜,赞!然后到沙律,沙律菜好fresh,配上南瓜,都几清新。主菜方面我地加$200点了宫崎A4和牛西冷扒,及纽西兰顶级羊扒。宫崎A4和牛真系超级好味,油香满满,入口即溶化,质素相当高,点左medium rare,牛扒生熟控制得好好,粉嫩嘅颜色相当吸引!纽西兰顶级羊扒亦都相当满意,好厚切,而且烹调得非常软腍,保留大量肉汁,juicy至极!食完主菜已经相当爆,最后嚟埋个甜品拼盘,果然人有两个胃

然后到沙律,沙律菜好fresh,配上南瓜,都几清新。

食完主菜已经相当爆,最后嚟埋个甜品拼盘,果然人有两个胃!一个胃是用来吃甜品,非常满足!