2019-03-27
超抵食海鲜餐🤩话说之前团购左富临酒家嘅一人海鲜餐大概$300左右 就可以食到10道菜8款海鲜 真系超级抵!所以爸爸就车晒我哋一家四口去食海鲜啦🙈第一样要赞嘅系店员嘅服务 好有礼貌 招呼很好👍🏻第二系上菜速度也很快 基本上食完一碟 第二碟就会上 唔会等好耐👍🏻🔸 烧鹅半只烧鹅唔系跟餐 系我哋自己再额外嗌话明烧鹅大王点都要试吓佢嘅烧鹅烧鹅皮烧得好香脆 而且鹅肉仲充满肉汁火候控制得好好 果然系烧鹅大王🥰🔸 芝士开边焗龙虾每人半只嘅龙虾仔 可以拣上汤或者芝士喜欢浓味一点 所以呢就拣咗芝士龙虾只要用叉就可以好快咁起到去啲肉出嚟 非常方便而且龙虾肉质爽 配埋芝士就顶呱呱😝🔸 白灼生虾虾嘅size都几大 最简单嘅做法往往就系将鲜味带到出嚟只要点少少辣椒豉油已经非常好食🔸 冰镇鲍鱼沙律估唔到酒楼都有好好味嘅沙律 将鲍鱼用冰镇嘅方式去整 令鲍鱼keep住好爽而且调味系酸酸甜甜 好新颖沙律菜配胡麻酱 仲有面包粒同埋烟肉碎 好开胃🔸 椒盐赖尿虾一直都好怕食赖尿虾 因为好怕𠝹到手同埋难将肉拎出嚟🙈呢度用椒盐嘅方法将赖尿虾壳炸得好脆基本上一啪成条虾肉就可以拎到出嚟🙈🔸 蒜蓉粉丝蒸带子呢个想法麻麻哋比较油同埋带子
话说之前团购左富临酒家嘅一人海鲜餐
大概$300左右 就可以食到10道菜8款海鲜 真系超级抵!
所以爸爸就车晒我哋一家四口去食海鲜啦🙈
龙趸件嘅size都几大 龙趸好厚嘅鱼皮充满胶质真系好正
🔸 豉椒炒花甲
花甲无沙 豉椒炒非常惹味喔
🔸 姜葱炒海蟹
海蟹都好大只而且有膏嘅 姜葱份量都好多所以味道好足 好味道!
🔸迷你珍珠鸡
估唔到食珍珠鸡都好有惊喜 里面有咸蛋同猪肉碎
开头怕一个会食唔晒 点知越食越多😂
🔸蒜蓉炒时菜
最后有一个简简单单嘅蒜蓉炒菜心 完结丰富嘅海鲜宴
🔸 一人海鲜餐原价呢就368
而家团购优惠二百零蚊再加埋其他杂费$300有找就有得食 性价比真系好高
去开鲤鱼门又唔想食太贵嘅海鲜 富临系一个好选择!
🍽 富临酒家 (烧鹅大王)
🔎 鲤鱼门祟信街8号鲤湾天下地下5-6号舖及一楼8号