2024-04-17
听朋友成日推介金凤大餐厅嘅港式扒餐 终于嚟荃湾试呢一间😆金宝大餐厅嘅室内装修都几有旧年代嘅港式风味 用红色皮整嘅梳化特别有感觉🤣餐厅都采用原有嘅员工落单同朋友嚟食 见到今日嘅每月晚餐套餐好抵 就决定嗌呢一个以带子西冷牛扒为主食嘅套餐😆 $178 包晒餐包沙律甜品同饮品真系超抵🤣另外朋友就叫咗$202嘅美国肉眼扒套餐 另外再加钱配个超多人推介嘅雪糕红豆冰首先系餐包同餐汤一齐上餐包同餐汤上嘅时候仲系热辣辣重点系牛油完全冇溶到👍🏻 夹落面包食外热内冷超正😍白汤系正常水准 入面有红萝卜同粟米粒~饮品方面 雪糕红豆冰真系超正!红豆一粒粒分明 甜度啱啱好😝个沙律入面有薯仔青瓜等等嘅蔬果都几fresh!终于上正餐~职员会问你想要啲咩汁我哋就拣咗黑椒汁!另外本身加咗两蚊加蒜蓉 个人觉得加蒜蓉味道更好😍一淋汁个铁板即刻热辣辣 本身套餐除咗有块牛扒之外,仲有少少薯菜~两款牛扒都叫咗五成熟西冷牛扒肉质好软熟 带子都烧得好香😍肉眼扒就相对肉汁较多😎 切开仲系得返少少红 如果钟意食生啲嘅建议可以食三成熟~ 同朋友share就系可以两种扒都试到👍🏻👍🏻最后个西冷套餐仲包咗个雪糕😆个雪糕都几滑身~ 啱啱好中和返咸食
餐厅都采用原有嘅员工落单
同朋友嚟食 见到今日嘅每月晚餐套餐好抵 就决定嗌呢一个以带子西冷牛扒为主食嘅套餐😆 $178 包晒餐包沙律 甜品同饮品真系超抵🤣
首先系餐包同餐汤一齐上
餐包同餐汤上嘅时候仲系热辣辣
重点系牛油完全冇溶到👍🏻 夹落面包食外热内冷超正😍
白汤系正常水准 入面有红萝卜同粟米粒~
饮品方面 雪糕红豆冰真系超正!
红豆一粒粒分明 甜度啱啱好😝
个沙律入面有薯仔青瓜等等嘅蔬果都几fresh!
终于上正餐~
职员会问你想要啲咩汁我哋就拣咗黑椒汁!
另外本身加咗两蚊加蒜蓉 个人觉得加蒜蓉味道更好😍
一淋汁个铁板即刻热辣辣
本身套餐除咗有块牛扒之外,仲有少少薯菜~
两款牛扒都叫咗五成熟
西冷牛扒肉质好软熟 带子都烧得好香😍
最后个西冷套餐仲包咗个雪糕😆
个雪糕都几滑身~ 啱啱好中和返咸食嘅油腻
一个套餐绝对系超够饱😍 个人觉得$200预算左右可以食到高质扒餐系物超所值😝 加上餐厅上菜好快 环境唔错 同朋友chill下倾偈都系一个好地方😎