2017-04-29 1240 浏览
依家啲面包真系愈卖愈贵,真系贵到离晒谱。好多地方,普通一个肠仔包都可以卖到成$8,有啲包成十蚊一个,仲要唔好食,食两啖就无,好似食左阵风咁,所以除非真系乜都无得食,劲少帮衬美心,埾安娜个啲连锁店,一黎本人一向支持小店,无论买日用品,去cafe饮咖啡,食嘢都好,尽量去小店帮衬下。二黎,连锁店啲包真系麻麻,可能一早整好晒放喺度卖。唔似啲小店,热哄哄攞出黎卖。入正题,三井就系帮衬开的面包铺,平过连锁店好多,一个菠萝包卖$3,每次买都系暖既,食落个菠萝皮仲碎口,成个包都好软熟,唔似食左阵风落口。其他包都系$5, $5.5左右,好抵食,最紧要仲系好新鲜。不过唔知点解,我最钟意食佢既菠萝包,真系好少地方咁好食。有既,但可能啲茶餐厅卖成十几蚊一个。仲有,佢个花生糯米滋都好正,大大粒,$3/粒。个皮好软熟,啲涵劲大,花生大大粒,有几粒,加埋沙糖,花生碎,好香好正。其实,黄大仙有两间三井,都几近下。个人觉得呢间好啲,特登返工前行远小小帮衬呢间。可能呢间人流旺啲,啲包出得密啲,所以比较新鲜同暖身啲佢既店员都好有礼貌,有时买一个菠萝包,收谢都会同你讲声多谢。

• 菠萝包