2024-07-23
有人大病初愈,同佢嚟深水埗行下,顺便叹番个下午茶餐。见到附近有间越南餐厅,反正好耐无食过越南菜,一于试下。门面好养眼,以湖水蓝为主调,配以一室浅木台櫈,装潢简约明亮,感觉开扬舒适。下午茶餐选择丰富,有小火车头、包类、汤粉及捞檬等,全部都会跟一款热饮或冻饮,如果想转特饮,亦只需另+$8。点左客越莱小火车头 ($62),原来份量一啲都唔少,有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、扎肉、豆卜、鸡丝同唐生菜,另外仲有白萝卜、洋葱、芽菜及葱花等,非常足料,绝对可以用大堆头嚟形容。汤底味道好香浓,饮完唔会有口渴感觉。牛肉鲜嫩不韧;牛丸弹牙爆汁,檬粉韧性十足,就连萝卜都超吸汤!另外呢客越式传统猪肝酱手切扎肉包 ($46) 卖相亦非常吸引,面包超软熟,配料有札肉、甘笋和青瓜等。扎肉厚切有口感,配埋猪肝酱,食落充满油脂香。跟餐小食拣左网皮春卷,即叫即炸,新鲜热辣,香脆可口。加左份潘良带子明虾伴茄子 ($42),带子外香内嫩、明虾弹牙爽口,加埋软熟嘅茄子,再淋上黄金比例嘅鱼露,提升鲜味。跟餐饮品点左冻柑桔蜜,酸甜度适中,消暑解渴;另外呢杯热生姜茶亦真材实料,暖胃健脾。