2020-11-09 358 浏览
限聚令终于可以比六个人坐埋食饭,终于可以约埋奶奶一齐食啦。佢钟意食中菜,今晚就嚟试吓富东阁嘅晚市。我哋未够7:00去到,好彩唔使等位可以直入,迟半个钟外面已经排晒队等紧位。建议大家唔想等位可以电话预约。我哋被安排咗坐喺房,同一间房有三张枱,都有足够距离,唔会太局促。我哋见好多台都有叫冰镇咕噜肉,好大碟好有看头,所以我都试咗。非常推荐,首先卖相已经好吸引,打卡一流,热辣辣炸到脆卜卜嘅咕噜肉铺喺大堆冰上边,冷热交替,入口口感非常有趣。建议要趁热食,冻咗咕噜肉就会冇咁趣㗎啦。而且咕噜肉汁跳得好好味,酸甜到刚刚好,送饭一流!虾酱蚌片炒翡翠汤片数量有好多,配合蒜蓉虾酱炒,非常香口惹味,花枝片入口爽口弹牙,一啲都唔会轫。翡翠即系翠玉瓜,炒得非常脆口!健康得来唔会过分淡味,好食!是日例汤系西洋菜汤,细细煲汤但系非常足料,净系猪骨都有两三嚿,斋汤了已经可以当一碟𩠌。汤骨味浓郁,咸度亦都适中,唔需要再另外落盐,饮完一大煲,一啲都唔会口干,冇味精!片皮鸭(唔记得咗影相🙈)每旧片皮鸭肉同埋肥膏都相当均匀,够晒又香之余亦都有啲肉食下,味道相当香口,油香味十足!不过包住片皮鸭嘅包皮就唔算好博新,但系热辣辣上枱,

冰镇咕噜肉

例汤

片皮鸭(唔记得咗影相🙈)
每旧片皮鸭肉同埋肥膏都相当均匀,够晒又香之余亦都有啲肉食下,味道相当香口,油香味十足!不过包住片皮鸭嘅包皮就唔算好博新,但系热辣辣上枱,非常吸引!而且只系$168 ,性价比极高!

片皮鸭二食-豉椒凉瓜炆鸭肉
二食有三款选择,之前食过凉瓜炆鸭肉唔错,所以今次再食!用豉椒爆香左嘅鸭肉,相当嘢未,鸭肉切得大细刚好,有赵口得来唔会好鞋。配合埋炒香左嘅苦瓜,唔会太苦。奶奶好喜欢。

最后我哋仲叫咗三粒寿包(又无影相🙈),每个都男人拳头咁大个,即叫即正,热辣辣上枱小心唔好辣亲!受包里面系好足料嘅莲蓉及一整粒咸蛋黄,对于我呢个咸蛋黄控真系控制唔到,食唔停!而且莲蓉唔会太甜,奶奶好怕食甜野但都好满意!

最后埋单$910 ,四个大人两个小朋友食到包住个肚,仲打包埋返屋企,好食性价比极高,超级推荐!
冰镇咕噜肉
例汤