2020-12-14
身为打边炉联盟嘅盟友,我发觉呢一年因疫症关系,打得太少边炉,趁住禁晚市堂食前同朋友打返个劲嘅边炉先!之后唔知要等到几时先再有得打🤷🏻♀️我地嚟咗观塘发哥食粥底海鲜火锅,点咗龙虾餐$288/位,除咗每人有半只龙虾外,仲有蛏子皇、贵妃蚌、多宝鱼、黄金蚬、海虾、元贝、安格斯牛肩肉,另外仲可以自选八款火锅配料,真系大满足,食到捧住个肚走!仲有竹蔗水同汽水任饮!特别一提,由于呢到冇酒牌,未有提供酒类饮品,但就可以自己带酒!免开瓶费。首先嚟脆花生、拍青瓜两个小食,边食边等水滚。呢到嘅粥底火锅好细心,先隔咗粥底,净用粥水打边炉,咁就唔会痴到啲食物满哂饭粒👍🏻姬松茸炖鸡汤每人一盅,味道香浓又清甜,而且好足料!冰镇鲍鱼,肉质弹牙,质感软腍,好鲜味!蒜蓉泰酱焗青口,好惹味!炸鱼皮好酥脆松化,同朋友当小食咁抢住食。海鲜拼盘份量十足,好有霸气!龙虾好大只,而且新鲜生猛,肉质雪白,味道鲜美;蛏子皇肉厚,鲜味弹牙;由于是夜未有贵妃蚌,就换咗鲍鱼俾我地,鲍鱼好活跃,仲啜住只虾😂元贝超大只,渌完都冇咩缩到水,好鲜甜!多宝鱼、黄金蚬、海虾都非常新鲜,呢个海鲜盘非常高质!安格斯牛肩肉,牛味香浓,油脂甘香,肉质嫩滑👍🏻日本
特别一提,由于呢到冇酒牌,未有提供酒类饮品,但就可以自己带酒!免开瓶费。 首先嚟脆花生、拍青瓜两个小食,边食边等水滚。 呢到嘅粥底 火锅好细心,先隔咗粥底,净用粥水打边炉,咁就唔会痴到啲食物满哂饭粒👍🏻 姬松茸炖鸡汤每人一盅,味道香浓又清甜,而且好足料! 冰镇鲍鱼,肉质弹牙,质感软腍,好鲜味! 蒜蓉泰酱焗青口,好惹味! 炸鱼皮好酥脆松化,同朋友当小食咁抢住食。
海鲜拼盘份量十足,好有霸气!
龙虾好大只,而且新鲜生猛,肉质雪白,味道鲜美;
蛏子皇肉厚,鲜味弹牙;
元贝超大只,渌完都冇咩缩到水,好鲜甜!
多宝鱼、黄金蚬、海虾都非常新鲜,呢个海鲜盘非常高质!
安格斯牛肩肉,牛味香浓,油脂甘香,肉质嫩滑👍🏻
日本黑豚肉、自家制韭菜饺、自家制云吞、高原娃娃菜、滋补花胶、自家制虾滑, 火锅配料都系真材实料,全部都好正!
为咗令粥底味道更丰富同增强口感,仲提供咗粟米/芋头/南瓜粒。
最后落返粥底入海鲜锅,粥底绵绵,吸收哂全晚嘅海鲜精华,味道极之鲜甜!