2024-01-24
天寒地冻嘅日子,一碗白饭,两个𩠌菜,一碗热汤,唔知会唔会系你心水选择?呢一晚嘅7点半,我从联合医院沿协和街走路到观塘市中心,一路行,一路望下有边间啲食物吸引我,终于畀呢间卖两𩠌饭舖头放起橱窗位置嘅一盘口水鸡吸引住,因为睇落色泽饱满,非常新鲜,而我亦被西兰花虾仁呢个𩠌吸引住,虽然佢系暗哑无光,跟口水鸡的色泽是判若云泥,明显是缺少油份,但由于我对西兰花是情有独钟,所以仍会选它。由于天气关系,𩠌菜即使再热,回家已经变暖,先尝一口虾仁,虽则不是爽脆鲜甜,味道可以接受,至少不是发水虾仁,已经收货;西兰花够腍,但由于无油,味道明显打了折扣;至于口水鸡就……证明我眼光准确,肉质嫩滑,麻辣有致,非常美味;饭底亦粒粒分明,合格之作。附送的汤是清汤,汤中只有一嚿无肉嘅猪骨,并无其他,但饮落口似有薏米,有些少咸味,胜在够热,反正系送嘅,就无必要深究。一盒盛载得满满而且味道绝对唔差嘅两𩠌饭,加埋碗热汤,只系收$30,自己煮都可能唔只呢个价啦!我就觉得系超抵,唔知你又点睇?