2021-09-14
香港人食自助餐,最钟意一定系生蚝、鱼生刺身同海鲜冷盘,今日嚟到位于北角历山酒店嘅Cafe A,呢度除咗以上嘅选择之外,我哋更推介绝不马虎嘅中菜美食,其中劲花心思嘅松子鱼就一定感受到厨师嘅功架!话晒能够喺星级酒店叹高质中菜同鱼生海鲜,呢餐自助餐话咁易就回本啦!生蚝生蚝即叫即开, 够晒新鲜,size虽然唔系大大只,但细细只反而仲鲜甜,蚝身够晒饱满,海水味浓,好creamy!鱼生刺身刺身选择有成六款:三文鱼、油金鱼、吞拿鱼、甜虾、带子同赤贝。我哋encore必食推介就系大大粒又厚身嘅帆立贝,我哋特登叫师傅唔好切开边,一整粒放落口,够晒幸福感!另外,赤贝非常鲜甜,够爽口弹牙,加上平时自助餐一向少见,所以我哋食咗好多呀!海鲜冷盘海鲜冷盘方面,有海螺、冻熟虾、纽西兰熟青口同蟹脚。特别钟意劲多肉又鲜甜嘅长脚蟹,仲带有淡淡嘅海水味,非常新鲜吸引。中式冷盘冷盘除咗沙律之外,历山酒店Cafe A嘅冷盘够惊喜,同平时常见到日式冷盘唔同,呢度大玩川菜风味。冷盘有麻辣猪耳、凉拌云耳、酸姜皮蛋等等,全部都非常开胃醒胃!但最吸引我哋嘅系蒜泥白肉,蒜香味浓郁。其他选择仲有烟挪威三文鱼、凉拌木耳青瓜沙律、薯仔沙律配芥末
生蚝
鱼生刺身
海鲜冷盘
中式冷盘
冷盘除咗沙律之外,历山酒店Cafe A嘅冷盘够惊喜,同平时常见到日式冷盘唔同,呢度大玩川菜风味。冷盘有麻辣猪耳、凉拌云耳、酸姜皮蛋等等,全部都非常开胃醒胃!但最吸引我哋嘅系蒜泥白肉,蒜香味浓郁。其他选择仲有烟挪威三文鱼、凉拌木耳青瓜沙律、薯仔沙律配芥末酱、巴马火腿伴蜜瓜、杂锦寿司及加州卷。
特级肉眼扒、香草烤羊鞍
肉类方面都有两款选择,可惜我哋两个都唔食羊,但钟意食羊嘅朋友一定好开心喇!肉眼薄切,烤到五成熟,肉汁够晒juicy,牛味香浓。
冬菇炆花胶
每人限定一碟,冬菇同花胶都厚身够入味。花胶劲厚,又够胶口,相信骨胶原够丰富,我就决定唔切开,成旧放入口,呢种就系幸福嘅味道。
热盘
平时食自助餐,热盘绝对会被遗忘,但历山酒店Cafe A嘅自助餐热盘就绝对唔可以错过喇!呢度嘅热盘不定期更新,但代表作松鼠脆海鲜就系呢度嘅镇店之宝,推出咗一段时间,仍然大受欢迎。松子鱼非常考功夫,厨师嘅功力少啲都唔得。原条松子鱼炸到非常生动,非常香口,鱼肉嫩滑,加上酸甜酱汁,非常开胃!
另外,encore推介仲有金银蒜蒸扇贝,蒜蓉味香浓,蒜贝大大粒入晒味,每次一出就瞬间沽清,好彩不断推出,可以无间任食呀!
其他推介仲有脆皮蛋黄虾、玫瑰豉油鸡、荔蓉炸带子、海鲍片扒小棠菜、碧绿炒虾仁、碧绿花枝片、姜葱生蚝,款式非常多,够晒丰富。
食到咁上下,仲有鹅肝推出,可惜我哋已经好饱喇!后尾先知道,原来自助餐食到10点,餐厅喺用餐时段会keep住更新款式,劲有诚意,所以大家记住留肚,计划好食自助餐嘅策略呀!
除咗中式热盘,今日仲有唔少西式、泰式等多国菜式热盘选择,包括:素春卷、照烧多春鱼、红酒烩牛尾、秘制猪肋骨、蜂蜜焗薯配芝士、烟火腿意粉、香煎左口鱼配龙虾汁、香煎三文鱼配红花汁、泰式猪颈肉。
甜品
今日嘅中式甜品有紫米露,除此之外仲有多款甜品、蛋糕、水果。首先,水果有西瓜、蜜瓜、火龙果、橙。至于甜品方面,有紫薯忌廉蛋糕、士多啤梨慕丝杯、泡芙、曲奇芝士蛋糕、黑森林蛋糕、蓝莓芝士饼同芒果拿破仑,蛋糕由酒店嘅饼店师傅每日新鲜制作,有信心保证,非常好味!另外仲有香芒布甸、啫喱杯同即叫即做嘅班戟同窝夫。至于雪糕就系Häagen-Dazs,味道有成六款,分别系芒果、蓝梅、曲奇、比利时朱古力、云呢拿同士多啤梨。好彩甜品系第二个胃,又可以启动喇!