2017-12-18
连续第6日食日本餐,其实食到今日都已经有少少厌,不过约咗就点都要嚟啦,而且乜食日本餐真系会厌㗎咩?订位就当然要坐寿司吧台,最期待就系见到自己个名嘅折纸!呢度嘅店员非常钟意折纸,仲好有心咁用每位客人嘅名折纸出嚟,超超超窝心!饿妈卡些 ($450)前菜拼盘只碟好似一只大船,有两块红叶,装饰得几细致蛋卷:入面包住昆布,不过啲昆布好幼细,基本上都系当佢系普通蛋卷咁食山葵八爪鱼:捞埋希灵鱼及鱿鱼干,第一吓有啲潺,但唔系好核突嘅口感,反而系滑溜𠮶种,山葵味浓不过唔呛杂鱼卷:好有趣,系好多鱼肉打成卷状,即系鱼蛋啦,不过系鱼味好浓郁嘅鱼蛋,上面嘅系紫苏叶炸莲藕:好似薯片嘅口感,炸得恰到好处,唔会有难堪嘅油腻味道青瓜:唔讲真系以为系糯米饭酿青瓜?其实一粒粒嘅系金山面豉,发酵嘅豆香味浓但一啲都唔咸茶碗蒸超滑溜,入面仲有好少会喺茶碗蒸入面出现嘅白子!自从上次唔记得喺边度食完之后,对佢嘅不安一扫而空,再加上蟹肉,咁材料丰富嘅蒸蛋,俾多个我可以吗?烧物白色嘅系烧左口鱼,平时食开烧左口鱼边,今次食左口鱼肉,肉质好结实,好有咬口感;上面𠮶条徘徊在似姜又葱之间嘅系姜芽,酸酸哋,不过记住只可以食白色部份;旁边嘅腌萝卜上
饿妈卡些 ($450)
前菜拼盘
只碟好似一只大船,有两块红叶,装饰得几细致
炸莲藕:好似薯片嘅口感,炸得恰到好处,唔会有难堪嘅油腻味道
茶碗蒸
烧物
白色嘅系烧左口鱼,平时食开烧左口鱼边,今次食左口鱼肉,肉质好结实,好有咬口感;上面𠮶条徘徊在似姜又葱之间嘅系姜芽,酸酸哋,不过记住只可以食白色部份;旁边嘅腌萝卜上放咗柚子片,系一个非常少见嘅组合,食完左口鱼之后食食姜芽及萝卜,再慢慢食猪肉就啱喇。啡色嘅系猪肉,中间夹杂少少肥膏,食落唔会干争争,肉味好香浓,同烧左口鱼成好强烈嘅对比
寿司
按照江户前传统寿司嘅造法,用酒糟酿嘅「赤醋」嚟做寿司饭,除咗外观会啡啡哋外,比起用白米醋整嘅饭酸度会高啲、入口仲有独特嘅香气、同油脂丰富嘅鱼非常匹配,整体嘅层次感十足
BB吞拿鱼:肉质爽口,唔系太肥,睇唔到有好明显嘅网纹,不过味道好清甜
带子:肉质细嫩,味鲜甜美
烧左口鱼边:估唔到又有左口鱼食!食返最肥美嘅部位,同头先烧左口鱼肉嘅口感完全唔同,呢个油脂劲丰香幼滑,满口油脂,睇嚟我都系钟意肥腾腾嘅左口鱼边了
鲭鱼:质感爽滑富弹性,上面有少少姜,不过我唔系太钟意醋渍过嘅鱼肉,所以唔系我最爱了
针鱼:外表好独特,银色咁㗎㖞,唔讲真系以为系秋刀鱼!肉质爽脆又好鲜甜,上面𠮶一小拙姜,令鲜味更突出!非常好味!
深海池鱼:上面有少少姜及葱粒,中和咗佢嘅鱼味,亦都大大提升鲜味,肉质爽口清甜,好钟意!!!!
面豉汤
入面好足料,有海藻、鱼肉、菜苗等,好有豆香
蕨饼
超级超级开心!甜品竟然系抹茶蕨饼!!!!旁边有食用菊花,蕨饼上嘅闪粉系糖粉,啲蕨饼简直系俾啲抹茶粉堆住咗,净系睇外观已经开心到不得了!口感软糯烟韧,又唔甜㖞!如果可以散叫蕨饼就好喇,唔止叫一碟,系一盘盘咁上吖唔该!
临走𠮶阵口痕问可唔可以拎走啲折纸,店员话可以呀,仲俾埋个纸袋我袋走!真系一间超有诚意超有心嘅小店,虽然未食之前话食日本餐食到有啲厌,但好在好在今日有嚟食咋!一定要再返嚟食!