2022-03-12
世界文化深受日本影响已经唔系第一日嘅事,而所属重要的一栏 — 美食(例如寿司/饭团)都受世界喜爱,贪佢够千变万化。今次就介绍一家来自台湾嘅冲绳饭团连锁店。 一讲起饭团(onigiri)连锁店,一般都会联想起华xx。但呢个饭团却有沙律酱/午餐肉/吉列虾,更似系musubi(午餐肉握饭团)。话说冲绳当地有间极人气店舖专卖猪肉蛋饭团(pork tamago onigiri),当然猪肉系指午餐肉啦,而「饭丸屋」就想将呢样野带返黎香港。 讲返正题,呢间原身平平无奇嘅桃园夜市小店却成为了当地人大爱,2020年登陆湾仔。因当时疫情原故,呢种适合外卖嘅创意饭团就受到欢迎。 此店店舖分布于九龙/港岛,但只有荔枝角D2店有少量座位可以堂食,其他全是外卖店。食物最主要有8款饭团,饀料有炸物/明太子/带子等。加钱可以叫埋set,包小食可选可乐饼/炸鸡/麻糬粒,连多款口味嘅豆浆等。饭团+ set总共$41至$65有找。 H. 明太子干贝酥$45 我就叫咗个我最爱嘅带子。选择堂食嘅食客要自行清洁枱,但堂食位置又好鬼「得意」,枱櫈高度差得好远而相隔一段距离。你宁愿「立食冇櫈」定「有得坐但冇枱」呢? 饭团用上纸袋包实
H. 明太子干贝酥$45
明太子干贝酥
饭团用上纸袋包实冇气口,一打开见到饀料排得整整齐齐,但个袋就超级大,食得好唔方便,建议豪迈地用手食。份量正正常常啦,要加埋小食先至有够饱,当下午茶食就当我冇讲过啦。
明太子干贝酥
带子有两片,$45都算系咁啦。外层炸衣较薄,就唔会有明显嘅脆感。内里则白净透光,水嫩微爽,无雪藏味,我就觉得几好。
午餐肉切得好薄,食落唔会有强大嘅咸味,外层如果更脆就好。蛋就系经典早餐店吐司里面嘅玉子烧折叠式蛋(并不是一般炒蛋),绵密香口。
明太子酱用火鎗烧过,有层炭香。香甜顺滑嘅蛋黄酱加上明太子带辛感,超级夹,极推!饭粒分明,用上日本米。唯一不足系紫菜,佢唔只淋咁简单,而佢系用手拎唔实架。
超值套餐+$20
小食:麻糬波波
麻糬波波
我好奇佢嘅麻糬波波系点,原来只系比芋圆大少少,用竹签吉起,好似咖喱鱼蛋。外层分别有紫薯/番薯味,烟韧极为有嚼劲,厚身但有少少干。
麻糬波波
内里都系芋泥,绵密糯身,加埋有两个层次,唔算太甜,当小食过口瘾一流,而且有八粒。
饮品:黑芝麻豆浆
细细杯但都足够,杯又矮矮地好得意。黑芝麻蓉会沉淀,记得要搅匀。豆浆有丝滑嘅豆香加上黑芝麻嘅浓厚,系唔错嘅。