2022-12-04
🥚蛋美冬天要食热辣辣嘅饭先开心✨🥹俾我揾到间湾仔楼上地道川菜馆✨🤩Openrice见好多好评就走咗去食🫶🏻食物质素份量性价比都难得冇咩好挑剔🙏🏻同埋今次坐窗边二人位几舒服🤍🫶🏻🥺是日晚餐菜单就会有前菜($10)送上~今次两个人食咗4个𩠌🥰❣️.1️⃣川香阁招牌老团酸菜鲈鱼 - 小份 + 配菜:如意宽粉、莴笋、金针菇(💰$238+28+28+28)呢个一上落超大锅‼️入面本身有好多杏鲍菇同辣椒酸菜调到个酸辣刚刚好🥺一捞都见到有唔同嘅食材配料调出嚟🥺泡姜同用咗鱼汤再连埋劲多嫩滑酸菜鱼同烟韧宽薯粉一齐食正❣️🥰食落劲惹味好醒胃❣️咁正嘅汤汁一定要配白饭🥰汤饮落去鱼香够而且鲜甜得嚟酸味够重又辣辣地🥺🤍用料好足好唔吝啬真系好够诚意🤍呢个必食🥹‼️2️⃣金蒜粉丝蒸娃娃菜(💰$68)想健康啲所以要嗌碟菜🫶🏻佢食同睇落都冇咩油腻感但好够味❣️我估系爆香过嘅蒜调到嘅咸香好够🤩✨呢款真系食得好开心😿配埋葱花食啲粉丝一啲都唔单调‼️菜仲要够腍抵赞☺️不过如果可以切做一片片娃娃菜会方便食啲🫶🏻3️⃣椒麻鸡(💰$98)坦白讲可以唔食呢款🙈我略嫌呢款偏油腻但辣味真系差啲🙏🏻不过其实呢款系几足料🤔就咁望都见到好多辣椒同青瓜鸡嘅份量仲要好多🫶🏻
2️⃣金蒜粉丝蒸娃娃菜(💰$68)
3️⃣椒麻鸡(💰$98)
坦白讲可以唔食呢款🙈我略嫌呢款偏油腻但辣味真系差啲🙏🏻不过其实呢款系几足料🤔就咁望都见到好多辣椒同青瓜鸡嘅份量仲要好多🫶🏻不过佢冷盘个味可以再出啲咁就完美❣️
4️⃣金银小馒头(💰$38)
呢个系由炸馒头同蒸馒头组成🤍一上到嚟炸馒头热辣辣脆卜卜再加埋炼奶🥺真系一定要食‼️
📍福源川香阁 (湾仔)
湾仔轩尼诗道99号彰显大厦2楼
🤍[8/10]
#蛋美在湾仔 #香港美食 #湾仔美食 #中式小菜 #蛋美吃中菜 #川菜 #香辣锅 #冷锅 #酸菜鱼 #泡姜 #椒麻鸡 #中式料理 #辣汤 #酸辣汤 #娃娃菜 #宽粉 #薯粉 #香港小菜 #酸菜 #鱼汤 #野菜 #串烧 #粉丝 #鲈鱼 #醒胃 #炸馒头 #健康菜式 #健康小菜 #少油 #蛋白质