2016-02-06
有一日行街路过中环一间 Cafe, 谂住坐低饮杯咖啡休息下, 又见有少少肚饿, 就攞份 menu 睇下有咩食!!Cafe 装修布置有别于一般台式精品咖啡店, 比较偏向美式怀旧感觉, 好有荷里活电影 feel, 可能老板亦都从事 saloon 既关系, 所以俾人有一种好随性既感觉!!Cafe 咖啡选择种类唔算多, 但都有特别口味既咖啡, 有两款令我好奇既咖啡口味, 分别系 Honey Rose Latte 同 Sweet Potato Latte, 最后我都选择左, 好想试一试佢地既 All Day Breakfast, 老板极力推荐我试 Jumbo All Day Breakfast, 但份量太惊人, 所以我最终都选择普通份量 All Day Breakfast!!!真系无办法唔讲个 All Day Breakfast, 绝对有别于一般 All Day Breakfast, 我拣选既 Set 包括主要有 Bacon Strips, Turkey Breast, Cheese Omelet, Strawberry Waffle!! 不得不提既系 Bacon Strips, 老板选用西毛猪
真系无办法唔讲个 All Day Breakfast, 绝对有别于一般 All Day Breakfast, 我拣选既 Set 包括主要有 Bacon Strips, Turkey Breast, Cheese Omelet, Strawberry Waffle!! 不得不提既系 Bacon Strips, 老板选用西毛猪, 落足本, 虽然脆口, 但仍然能够锁住肉汁同味道香浓, 完全唔干身; 另外, Turkey Breast 取代一般既火腿片, 火鸡胸完全唔“鞋”口, 肉质出乎意料之外地嫩滑; 炒蛋系 All Day Breakfast 必然既配搭, 但今次我听老板建议 upgrade 去 cheese omelet, 选用车 Cheddar 芝士, 虽然有芝士味但亦无抢走 omelet 本身既蛋味, 味觉配搭得非常好, 最令我惊喜系用 Strawberry Waffle 代替一般多士, 而且唔会太甜, 真系一个完美无缺既 All Day Breakfast!!!
老板话佢地既 All Day Breakfast 成本会比一般既高, 所以利润唔高, 但老板觉得宁愿放弃利润, 都要用上高品质既食材先系对食客既尊重, 我绝对欣赏同支持老板对饮食既诚恳态度, 老板仲话唔止食物要求高, 对咖啡调配亦好高要求, 为左要有高品质既咖啡, 所以特别订制一部20万咖啡机, 咁有 Heart 既食店真系世上难求!!!