2021-10-27 56 浏览
近几年爱上吃 #Omakase厨师发板 食得多学问也多了除咗讲求食物嘅卖相之外口感层次味道更是重中自重知道九龙城新开左一间 Omakase 店 - #鮨胜 @鮨胜 今日系开张第二日我就率先去试咗性价比好高嘅Set - 「 胜 - OMAKASE 22 」 $1680/位一个餐入面有齐22款菜式最后食到我哋好开心好满足简直就系 #舌尖上的大享受😍👍🏻⊰⊹════════════════⊹⊱✎食后感 :✨❤️【 Appetizer 】#慢煮八爪鱼🐙 有两件配上特制嘅酱汁令八爪鱼更入味口感有咬口又软口啱晒我呢位冇牙婆🧡【 Sashimi 】1️⃣ 首先来一小碟 #真雕刺身采用蜜糖水+柠檬汁+紫苏花+竹炭叶点缀食落去酸酸甜甜好开胃2️⃣ #鲛碟鱼刺身 即是香港俗称的右口鱼 一大片刺身卷住青绿色幼身刚发芽的芽葱配以紫色的紫苏花及柚子啫喱以及衬托着花花形状的碟子整个卖相好啱我嘅风格食到爽嫩的芽青之外炙烧后的鲛碟鱼边更特别香呢3️⃣ 还有这大大块的 #北海道帆立贝刺身岩盐 + 柚子皮 + 青柠汁 + 手指柠檬粒整个配搭令鲜味更为突出4️⃣ 炙烧咗的 #太刀鱼刺身落咗岩盐 + 柠檬汁 + 柚子胡椒所以食落去味道有少少
近几年爱上吃 #Omakase厨师发板

配以肝酱及饭
师傅建议我哋第一件先原味食
估唔到食落去好软身好林吖🤩

💛【 Seasonal Dish 】🍣
呢款超特别、新鲜即叫即炸的 #炸金雕鱼
满满的鱼鳞粒粒炸脆铺满面

当然唔少得要试吓呢度嘅 江户前玉子
食落去好似海棉蛋糕咁超软嘅口感
冇面粉打造同样保持到质素

💜【 Sushi 】🍣
1️⃣ 深海池鱼寿司 : 天然的鱼肉好有肉感,肉味比较浓郁 脂肪也较少
2️⃣ 根子寿司 : 根子又称三文鱼籽寿司,新鲜先会见到层膜黏住,师傅预先用柚子豉油腌制汁,难怪爆浆那么鲜甜无比
3️⃣ 北寄贝寿司 : 面头加了柠檬汁柠檬皮,从而加强鲜味,食落去贝味还很浓郁呢
4️⃣ 拖罗寿司 : 熟食左14日嘅拖罗,还有山葵渍同埋京葱的配料,其肥美甘甜的口感有一份入口化油的感觉,而且根位有咬口
5️⃣ 真鲭鱼寿司 : 真鲭鱼是秋季至冬季最肥美,衬托上鲜艳的干紫苏叶及紫苏花,烧咗皮更美更香油香更重
6️⃣ 障泥乌贼紫海胆寿司 : 上面有盐昆布 脆,味道好鲜甜,食落去爽爽声更添口感
7️⃣ 对马赤陆鱼寿司 : 鱼边炙烧过,配以上面的蒜酱食落去好香口,有点入口即溶嘅口感
8️⃣ 鳃鱼寿司 : 熟成咗14日嘅鳃鱼经过酱油渍,加紫菜酱一齐,食落去的咸香味好特别

葱花拖罗蓉手卷 : 味道好Fresh,钟意配饭一齐食冇咁油腻。

🤎【 Soup 】

超满足超大爱😍😍😍

总括而言
套餐中的每款刺身寿司等食物都很精致
味道好新鲜好美味
而且师傅、店员们都非常亲切有礼
💁🏻‍♀️下次必定再encore👏🏻

📍 鮨胜
地址 : 九龙城龙岗道31号地舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
#九龙城鮨胜 #九龙城厨师发板 #九龙城Omakase #九龙城日本菜 #九龙城寿司 #九龙城美食 #九龙城揾嘢食 #九龙城好去处 #香港美食 #食好西 #肥真为食 #蔡真真 #为食Tata #tachoi #hkinfluencer #hkfoodie #hkfood