2021-10-10
龙凤店系一间喺元朗嘅小食店💛专卖唔同口味嘅蛋治同埋唔同茶底嘅港式奶茶🤤 佢哋仲有卖啲小食,例如肠粉、鱼蛋、烧卖~ 不过佢哋嘅舖位比较细,得2张枱共6个位,等位嘅时候可以先落单,一坐低就有得食🥰仲有个几贴心嘅位系,枱面有提供纸袋畀客人装口罩👍🏼佢哋嘅蛋治唔系一般茶餐厅蛋治,将超滑嘅炒蛋盖住三文治🤩 滑蛋份量好多,完整铺满成份三文治,生熟程度刚好,食落好滑又好有蛋香😋•🥢 蟹膏蛋治 $58呢款蛋治嘅表现洒咗大量捞饭用嘅味素,入面原来仲有啲火炙蟹棒,切开蛋治嘅时候会切碎咗啲蟹棒,所以食落都有啲食紧蟹肉嘅错觉🤩😛 而啲蟹膏搽咗喺面包上面,蟹膏份量好多,所以食落都几浓蟹膏味,加埋滑蛋真系好正!🤤 整体都几有惊喜!•🥢 鳗鱼蛋治 $40呢款会比蟹膏蛋治薄少少,无咁高,因为入面嘅鳗鱼都偏薄,但鳗鱼都好好食!有少少㶶边 同几重烧烤味😋 不过就无蟹膏咁丰富,所以觉得中间可以多返少少酱汁~•🥢 桂花乌龙奶茶 $28 (跟蛋治再-$5)扭开盖一闻就闻到淡淡嘅桂花乌龙味,饮落口感顺滑,饮得出系乌龙茶嘅茶底,平时饮乌龙奶茶都系饮台式嘅,港式乌龙奶茶真系第一次试😋 茶味都几香,唔会好浓好涩,同奶味都几平衡~•🥢
🥢 蟹膏蛋治 $58
🥢 鳗鱼蛋治 $40
🥢 桂花乌龙奶茶 $28 (跟蛋治再-$5)
🥢 少甜伯爵奶茶 $25 (跟蛋治再-$5)
用咗Twinings茶叶,伯爵茶味几浓,唔涩,不过奶味偏浓,少甜饮落都唔会淡咗/唔够味,另外见仲有Lady Grey同London Grey,专登问咗老板有咩分别,原来系茶入面带啲橙皮/柠檬皮嘅味道,不过今日就卖晒,下次经过都会买嚟试下🤩
🥢 泰茶 $25
店员话呢款泰茶都系用咗泰国手标茶做茶底,但就用咗港式奶茶嘅做法,令到个茶味更加出,但又唔会好似泰式奶茶咁甜~ 饮落个手标茶味真系好香浓,而且唔算好甜,保留咗港式奶茶嘅顺滑口感,不过就无咗泰式奶茶嘅炼奶香~