2024-06-25 4453 浏览
一行二人,去左星海.星海荟开餐!哩间地点非常好,观塘站落车,经APM就可以到,落雨都唔洗怕! 哩度系一间非常有气派中菜厅,装潢主要系紫调,都几优雅,几岩同一班朋友、长辈聚会、庆祝节日,另外,餐厅楼底高加上天花又有特别设计过,有唔同吊饰,都适合搞婚宴!2个人就食唔到咁多野,我地就叫左3味! 第一个𩠌上枱系热辣辣嘅铁板白胡椒蟹,劲大只,所以啖啖肉,好爽! 而且蟹肉好鲜甜,肉质厚实,好新鲜。另外,白胡椒味好出,但又无遮盖左蟹嘅鲜味,平衡到,唔错! 值得一提嘅系,一定一定要食埋垫底嘅洋葱,少少焦,但好甜! 食完浓郁嘅蟹,可以解腻。 第二个𩠌系烧乳鸰,表皮香脆,咬落多汁,唔柴,同埋调味够入味,唔洗点任何野都已经好好食! 最后就系金银蒜斑球龙仔蒸饭,用左荷叶垫底 ,饭带有叶香,火喉控制得啱啱好,饭唔会过淋,食蒸饭最怕啲饭太湿,但哩个唔会,都仲食到粒粒分明嘅饭。个鱼好滑,蒸石斑真系好好啱!蒜就略嫌唔够,因本人系重蒜爱好者,如果可以再多点就完美了~ 2个人食3𩠌系十分之够,食到肚仔胀卜卜,要行街消化下,而星海荟邻近APM、工业区OUTLET,shopping 都好唔错~

2个人就食唔到咁多野,我地就叫左3味!