2018-09-24
荃湾有好多食肆,但有边几间好食嘅呢?!真系就寥寥可数。但今日就比我发现咗一间超好食嘅上海。😍 呢间上海铺嘅位置都几地方便,对出就系巴士站,正正就喺宝石楼下边,好易就揾到。 一入到去就会觉得间铺几光猛,同阔落,一啲都唔焗促。 啲员工都好亲切,全部都好主动咁问我嘅需求,感觉超有爱!❤啲嘢食水准超高,有啲似喺上海啲横街嘅小食店禁,有种古早味,真系好难系香港揾到类似嘅水准! 一句讲到尾,超赞!!👍🏻重点系价钱相宜,同埋做好多优惠。发现原来你平时一点前买单,全单85折得超级抵,所以一定会encore! 💰💰首先我哋叫咗自选凉菜,100松啲可以叫5种小菜,平均$20到就有款小菜,超平。我叫咗四喜烤夫,鸡丝粉皮、镇江水晶肉,腐皮素鹅同埋糖醋小排。佢个摆盘好靓,仲要样样都好多,可以分到好多人食,所以叫呢个超花算。🤑🤑佢烤夫真系一百分, 好食过好多上海餐厅。 烤夫呼吸收晒有仙姑味嘅酱油嘅精华,一啖咬落去嘅时候啲酱汁就系你个口度溜出嚟!真心觉得好似喺上海食𠮶啲咁😭 好好味! 佢个烧肉都好正,晶莹剔透咁好靓,最紧要系个表皮弹牙,肉味都好浓郁!yum yum 😋 其实佢其他配菜都一样咁好食,个镇江小排份量超多
首先我哋叫咗自选凉菜,100松啲可以叫5种小菜,平均$20到就有款小菜,超平。我叫咗四喜烤夫,鸡丝粉皮、镇江水晶肉,腐皮素鹅同埋糖醋小排。佢个摆盘好靓,仲要样样都好多,可以分到好多人食,所以叫呢个超花算。🤑🤑佢烤夫真系一百分, 好食过好多上海餐厅。 烤夫呼吸收晒有仙姑味嘅酱油嘅精华,一啖咬落去嘅时候啲酱汁就系你个口度溜出嚟!真心觉得好似喺上海食𠮶啲咁😭 好好味! 佢个烧肉都好正,晶莹剔透咁好靓,最紧要系个表皮弹牙,肉味都好浓郁!yum yum 😋 其实佢其他配菜都一样咁好食,个镇江小排份量超多,总之好又抵食!🤤🤤
个主菜就叫咗蟹粉炒年糕,佢个蟹粉味都几香浓,配上chewy 嘅年糕同毛豆,一啖放晒入口。口里面就充满住鲜味十足嘅蟹粉,系一个超满足嘅配搭。再配上镇江醋可以题升到蟹粉嘅鲜味,令到呢道菜更上一层楼!🦀🦀
另外我哋叫咗个鲜肉小笼包,呢个都一样唔错,尤其是一啖食晒成旧超满足。佢个皮又薄馅又大。喺口里面都充满着新鲜嘅猪肉味,不错不错。🥟
🍦🍭🍪最后甜品就叫咗个高力豆沙,最治愈嘅系,当差急落去嘅时候好似气球咁放左啲空气出嚟,睇得出好软绵绵咁。 食落去嘅时候都好似食紧空气咁超得意。最重要系佢个豆沙唔甜,唔会有一种超唔舒服嘅糖精味,系一个比较自然嘅豆沙蓉。真心一赞!😻
食咗咁多嘢都系300头,真心高CP值一定会再encore,尤其是知道佢有做唔同嘅promotion。真心又抵又好食! 啲人服务态度又几好。正正! 👍🏻😍