2021-01-30 361 浏览
九龙城向来不乏泰国菜,基本上一讲亲九龙城,大家都会谂起泰国菜🇹🇭我多数都会去小店,比较出名果几间我就去过其中一间嘅,环境冇错系当然好过小店,食物其实系小店好过𠮶啲出名嘅餐厅,之前几次去九龙城都系去小店,今次都吾例外。次次去到泰国餐厅都会叫冬阴功😍🧡呢度嘅冬阴功真心好正!一黎已经feel到好浓嘅香茅同埋椰奶味☺️迎合香港人嘅口味,几乎唔辣,不过汤嘅味道已经够浓。入面嘅料好足,有好多虾肉同埋秀珍菇,虾肉只只都好爽口弹牙。炭烧鸡串比想像中好食😋见到店员系用新鲜炭炉烧,难怪咁有风味,食落系好香嘅炭烧味,又吾会话系烧焦咁。鸡肉件件都好嫩滑,沾上沙嗲汁更加美味。原本想叫烧牛肉,店员话卖晒🙈佢推介咗烧猪颈肉比我地,味道其实都好正🤩每一块都好长,够干身又吾会over,咬落系几爽口,炭烧味都好明显。呢间有款好特别嘅炒饭,就系蟹膏炒饭,开始叫戈阵都有啲惊会吾会系伏🙊食咗就知一啲都吾伏,仲好好食😍就咁睇系睇吾到蟹膏,食落口先知蟹膏味淡淡哋好好味,冇谂过同炒饭可以咁match😊呢度嘅泰式奶茶坚系好饮😍🧡平时饮泰式奶茶都惊会太甜,呢度嘅又唔会有呢个情况,奶同茶味都好香浓,茶底又唔会话好苦,神还原正宗泰式奶茶嘅味道

泰式冬阴功

沙嗲鸡

泰式烧猪颈肉

蟹膏炒饭

呢度嘅泰式奶茶坚系好饮😍🧡平时饮泰式奶茶都惊会太甜,呢度嘅又唔会有呢个情况,奶同茶味都好香浓,茶底又唔会话好苦,神还原正宗泰式奶茶嘅味道。
泰式奶茶

龙眼冰就有少少偏甜,食泰国菜饮龙眼冰我觉得最主要系有解腻作用,因为泰国菜比较多辣味同埋浓味嘅菜式,食完之后饮杯清甜嘅饮品就啱啱好。
龙眼冰

2021-01-24