2019-10-01
之前去稻香打边炉,见隔离枱食只帝皇蟹好似好吸引,望望张海报,$136斤,比起之前喺另一间酒楼食既价钱仲平,就谂住迟下去试,今日终于有机会啦。6点零去食头围,一坐底阿姐都提我地去拣左蟹先,因为要蒸成半个钟,过度去见到有好多蟹,拣左只4斤4,我地4个大2小差唔多啦,之后再叫个晚餐三宝,有半只鸡、炒班片同海鲜杂菜煲。一路等见到都有几枱食帝皇蟹,我谂应该都唔差先咁多人叫。只蟹系完只上,有d酒楼会喺隔离帮你剪埋,我就钟意自己黎,酒楼有提供较剪同胶手套,算系贴心。,但其实胶手套作用唔大。只蟹好好食,小小海水既咸味,又有蟹膏,剪完一只脚,d蟹肉多到饭碗都装唔哂咁剂。熟既程度我觉得岩岩好,其余三宝质素都唔差,加多2个白饭埋单$1100左右,只蟹未计加一就$576,个个睇到张单都话抵,绝对可以encore。