2020-08-03
约左朋友西环晚餐,今次就来到西环呢间越南餐厅,试下呢度既泰国越南菜式。呢间餐厅就系just eat, 因为地方比较偏,要上斜坡,所以来呢度食饭的多数系附近街坊。我都系靠西环的街坊带我来呢度食,亦系咁认识左一间好味的餐厅😋。我们点了泰式生菜包,烧鸡捞檬同埋越式鸡饭。泰式生菜包的肉粒炒得特别香特别有肉味,生菜也是新鲜够嫩,包住肉粒真系好好味好juicy,我好喜欢这道菜。烧鸡捞檬的烧鸡好够香,而且好多旧鸡,分量算丰富,一个人食都够饱。而越式鸡饭更是有点像海南鸡一样,口感又嫩又滑,真系够晒鸡味。除左野食好味,呢度既饮品都系清新润喉,我们点了两杯野饮,青柠薄荷梳打同柑吉梳打,两杯都大大杯够润喉,系呢个天气食完咸野饮返杯都好chill好岩饮。下次来开西环如果想食泰越菜,随时可以来just eat 坐下食下野都系唔错选择。
我们点了泰式生菜包,烧鸡捞檬同埋越式鸡饭。