2021-11-22 50 浏览
天气一开始冻特别想食鸡煲,再来一煲虽然位处我成日去嘅鸡地食街,但转咗入小巷平时我冇为意,如果唔系朋友食完大力推介,我都唔知有一间咁正嘅鸡煲喺度,今个冬天可以成日去喇!今次虽然我哋得两个人食,但都叫咗一只全鸡嘅鸡煲,因为我深信朋友讲到咁好食,我一定食得晒 😆 鸡煲辣度选择有:走辣、BB辣、小辣、中辣、大辣、变态辣,平时我都钟意食辣,但呢度嘅鸡煲卖点系印度魔鬼椒变态辣,最高辣度有1,041,427 SHU,所以保险起见我今次就拣咗第3级别嘅小辣,同时亦可试真啲个鸡煲有几惹味!鸡煲嚟到,已经见到只鸡好大只好多肉,鸡煲酱料食落都真系几辣,但配合独门香料秘方好香好惹味,佢完全冇麻辣成份,而系秘制香辣,第一次食到呢只味,非常正!我哋加咗一份花胶,花胶吸晒鸡煲辣汁炒香后唔只有嚼劲口感一流,仲完全可以食到晒个辣汁有几惹味,呢个配搭真系一绝,只要唔抗拒食花胶嘅话都一定必试。食完鸡煲就打边炉,呢度服务好贴心,除咗有专人帮你炒鸡煲,打边炉中段仲会嚟帮你撇油,都几好服务。手打虾滑好弹牙,食得出虾肉好足料,鱼皮同响铃都炸得好脆好新鲜,另外蔬菜选择都几多,我哋叫咗时令嘅莴笋。牛嘅选择都有九款,听讲拼盘同封门柳好受

招牌鸡煲+花胶

手打虾滑及莴笋

本地手切牛

牛嘅选择都有九款,听讲拼盘同封门柳好受欢迎,但我就拣咗手切本地牛,因为真系好耐冇食过喇,质素都唔错,$188一碟都算物有所值。今次全只鸡煲同啲𩠌都俾我哋清晒碟,大家都捧住个肚,证明今餐真系好食嘅。
本地手切牛

食完鸡煲同牛之后,我哋都已经讲定下次要约多几个朋友再嚟,到时食够$1200 仲会免费送一碟安格斯封门柳,再加个有8款牛嘅牛魔王拼盘,大家就可以食多几款牛啦。
脆炸响铃及炸鱼皮

大大杯冻柠茶

饮品方面,提提大家呢度嘅招牌名物系大大杯冻柠茶(只杯好似生啤杯咁大只),啱晒食鸡煲同打边炉。

2021-11-19
招牌鸡煲+花胶