2020-07-11
难得约左个好耐无见既fd,所以去食好啲,食蒸气海鲜火锅!呢间位于元朗西铁站附近既小店开业左一年几,但系听闻已经草左唔少既熟客,口碑都唔错。入座后,店员会帮手蒸餐具消毒,感觉几安全。餐牌有4个唔同既set,由298蚊起跳,都几丰富。先黎龙虾同奄仔蟹,虽然唔系羔蟹,但系望落都十分肥美。龙虾肉新鲜弹牙,而且好鲜甜。2只蟹我地share食,一只比较多水,肉质滑。另一只就比较多蟹羔,好香口。跟住系带子,鲍鱼同虾。带子同虾正常发挥,鲍鱼够大只,肉厚又弹牙,口感一流~最后系贵妃蚌,象拔蚌仔同新鲜青口。店员提醒我地先食象拔蚌,唔系佢会缩水。三款贝类都几新鲜,而新鲜青口我都系第一次见同食~口感比平时既急冻青口好好多。食完海鲜之后有个杂菜拼盘食,补充下啲纤维~平时唔会咁样煮啲菜,估唔到就咁蒸既南瓜都几甜几好食!食完所有𩠌菜之后,仲有个熬左好耐既粥底~店员拎左啲菜甫,莞茜同葱花比我地加落去食。粥底除左有瑶柱同南瓜之外,仲带有海鲜既甜味,平时唔会食好多粥同饭既我都食左两碗~