2021-06-11
尖沙咀山林道嘅铁板先生,好好味嘅铁板烧,真系唔可以唔推介。山林道出名多嘢食,但系呢间小店好似唔系好出名,如果唔系朋友极力推介,真系行过路过都唔会留意到,而且出面搭紧棚,更加唔起眼。因为听讲间舖唔大,所以提前打咗去留位,𠮶晚坐正师傅前面,一路睇佢烧一路食,好过瘾。因为得一个师傅,所以要慢慢食,急嘅人唔建议去。menu都系二人餐,不过人数可加可减,我哋三个人,都拣咗神户和牛餐,1288系两个人嘅价钱。一开始系沙律,蟹子生牛肉沙律,好味,汤都好好味,唔似平时饮开𠮶啲面豉汤,刺身正正常常。我觉得重头戏之一系劲大只虾,黄金一尺巨虾,我又真系冇见过香港有咁大只虾卖,连虾头都好多膏同肉,师傅会好有心机烧好耐俾埋我哋食。d肉劲弹牙,我觉得唔输俾龙虾,当然呢度嘅龙虾餐未试过,冇对比。之后系生蚝,都一样烧得好好味,上面有蒽又有啲干鱼仔,真系好香好好味。鱼其实系好普通嘅龙俐鱼,我平时都麻麻地呢种鱼,但系真系估唔到烧出嚟系咁好味,面系脆嘅。另一大重头戏,当然系神户和牛,呢个真系好正,虽然要咗7成熟,但系都入口即化,真系好香,烧嘅时候师傅会系入面包啲蒽同其他配料,所以就算唔用酱汁,都好够味,一大啖落去,真系冇得
另一大重头戏,当然系神户和牛,呢个真系好正,虽然要咗7成熟,但系都入口即化,真系好香,烧嘅时候师傅会系入面包啲蒽同其他配料,所以就算唔用酱汁,都好够味,一大啖落去,真系冇得顶。
之后就系炒饭同菜,其实已经好饱,不过个炒饭我竟然都食哂咗,一d都唔油,好香好好味。
餐厅原来开咗几耐下,不过又真系冇乜人知,希望可以一直开落去,我仲想试埋d平啲嘅套餐🤣