2021-08-14 54 浏览
鮨一魂今日森仔和女朋庆祝七夕情人节,决定食餐好嘅。所以,我就揾左间享负盛名嘅鮨一魂。鮨一魂,位于铜锣湾假日皇冠酒店一楼,位置非常便利。而餐厅🍴环境亦非常舒适,坐得舒服😌。装潢亦好日式居酒屋🏮特别系长廊以经典日本🇯🇵风格设计,系趟门加入和风画作,别具特色👍🏻👍🏻森仔仲见到佢有两个独立房间,私隐度高,适合包场。虽然今次我冇bk独立房,但系我地可以安静倾计谈天,好好渡过七夕情人节😍❤️系食物方面,森仔都好放心佢地嘅质素。因为餐厅入面有2个来自日本的米芝莲星级大厨👨‍🍳佢地专门制作正宗江户前寿司🍣,选用日本时令季节食材。听大厨讲,食材系每天由日本丰洲市场新鲜直送香港,并炮制独一无二嘅Omakase Set。当日,森仔叫左Ume Omakase Set (HK$1,180)。佢包含左开胃菜、刺身、15件寿司、日式煎蛋、味噌汤和甜点🍮。开胃菜- 海ツボ佢e个开胃菜,真系几好。用左新鲜海螺🐚,食到食材原味道👍🏻👍🏻アカマイ (赤身)e个呑拿鱼赤身,鱼🐟味几浓!油脂分布得几好,而肉质较有咬口。正丫喂!😍😍カスゴ (春子鲷)味道几特别,亦系平时较少食到的深海鱼🐠。佢味道清甜带鲜味,肉质亦够烟韧。几过引カツ
鮨一魂
今日森仔和女朋庆祝七夕情人节,决定食餐好嘅。
所以,我就揾左间享负盛名嘅鮨一魂。

鮨一魂,位于铜锣湾假日皇冠酒店一楼,位置非常便利。
而餐厅🍴环境亦非常舒适,坐得舒服😌。
装潢亦好日式居酒屋🏮
森仔仲见到佢有两个独立房间,私隐度高,适合包场。

系食物方面,森仔都好放心佢地嘅质素。
因为餐厅入面有2个来自日本的米芝莲星级大厨👨‍🍳
佢地专门制作正宗江户前寿司🍣,选用日本时令季节食材。

开胃菜- 海ツボ
佢e个开胃菜,真系几好。
用左新鲜海螺🐚,食到食材原味道👍🏻👍🏻

アカマイ (赤身)
e个呑拿鱼赤身,鱼🐟味几浓!
油脂分布得几好,而肉质较有咬口。正丫喂!😍😍

カスゴ (春子鲷)
味道几特别,亦系平时较少食到的深海鱼🐠。
佢味道清甜带鲜味,肉质亦够烟韧。几过引

カツオ (鲣鱼)
这个鲣鱼系森仔最爱的一道菜,因为佢用火枪炙烧左表面,令到油脂出晒黎,有种入口即溶的感觉。
而表面亦沾上一屎酱汁,令到鲣鱼味道提升一个层次。
而本身鱼嘅鲜味留有在内在❤️👍🏻👍🏻👍🏻非常正!

コハダ (小肌)
这也是平时较少食嘅日本🇯🇵鱼生。
味道重海水味,而鱼皮也不是森仔喜爱的。
不过,肉质鲜嫩,也算可以入口的😂

白エビと云丹
e个亦系森仔最爱嘅一道。🤓🤓
佢用了海胆和甜虾刺身制作而成。
当中不同食材的鲜甜,互相耀映。
加上特制酱汁,美味加倍😍😋😋😋

梶木
这个刺身真系几正,鱼味特浓。
粉红色嘅肉质,嫩滑美味,入口即溶嘅感觉,想一食再食😋😋

整体来讲,餐厅🍴环境和服务都一流。
而食物亦都有一定质素。以此价钱食到,性价比极高,更加适合🈴️庆祝活动🥳🥳🥳