2020-11-30 283 浏览
喺以前仲有得去旅行嘅日子,我有次去咗40几日欧洲旅行,一路有北欧玩落去。唔知系咪因为穷游,唔系餐餐都食得好,去到中途有啲挂住亚洲嘅食物,有啲思乡(呢个思乡真系解挂住香港)。然后我记得我去到西班牙𠮶阵好开心,因为佢有饭食(西班牙海鲜饭),啲tapas又有好多款拣,好正。自此之后,我就觉得西班牙菜好好食,系我比较钟意嘅欧洲菜式。今次嚟咗铜锣湾呢间Tapa Room食西班牙菜,有好多唔同嘅Hot Tapas同Cold Tapas拣,我就每样拣左几款。至于main course就拣左Seafood Paella,去回味返喺西班牙旅行𠮶阵日日食paella嘅感觉。🐙Octopus Carpaccio Slow-cooked 薄切慢煮八爪鱼 $78慢煮嘅八爪鱼加上少少橄榄油带出咗八爪鱼本身嘅鲜味,食落嘅口感几弹牙,感觉几清新,配埋蕃茄同青瓜制成嘅酱,酸酸甜甜咁,作为第一道菜,都算几开胃。🐷Jamon Iberico 24 Months 西班牙黑毛猪火腿24个月 $88Jamon Iberico同Paella真系并列为我最钟意嘅西班牙食物。想当年去到西班牙𠮶阵,第一次喺当地食Jamon Iberic

Octopus Carpaccio Slow-cooked

Jamon Iberico同Paella真系并列为我最钟意嘅西班牙食物。想当年去到西班牙𠮶阵,第一次喺当地食Jamon Iberico,感觉真系非常惊艳,觉得好好食。系就系咸左啲,但𠮶种咸香,喺口入面久久不能散去,令人回味无穷。我记得𠮶阵离开西班牙,最唔舍得嘅就系呢样食物,因为喺香港食通常都会好贵,可能唔会再有咁多机会食到。今次喺呢度见到,价钱仲要咁平,都有成十块,真系好抵,食落仲要系西班牙嘅味道,令我好想下次再黎食。
Jamon Iberico 24 Months

🥔Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋饼 $78
呢道hot tapas都令人非常有惊喜,一切落去,啲馅料就流晒出黎,好靓。蛋饼充满蛋香,调味又啱啱好,更惊喜嘅系薯仔粒好甜,系天然嘅薯仔甜味,好好食。
Tortilla De Patata
Padron Peppers

🫑Padron Peppers西班牙小青椒 $68
由西班牙空运过嚟嘅青椒,同喺香港买到嘅青椒系有啲唔同嘅,呢个青椒比较短身,食落亦比较鲜甜,同香港嘅青椒比,呢只青椒一啲都唔辣,唔钟意食辣嘅朋友都可以试吓。呢一道菜将西班牙青椒炸起,再喺青椒表面洒盐。盐可以带出青椒嘅鲜味,钟意食青椒嘅朋友一定要试吓呢道菜啦。

🐖Iberico Pork Meatball in Roasted Sweet Pepper Sauce 西班牙黑毛猪肉丸 伴 烤甜椒酱肉丸 $78
黑毛猪肉丸外皮系炸出嚟嘅,入边猪肉丸嘅猪肉味好重,加埋烤甜椒酱,甜甜酸酸咁,同浓味嘅猪肉丸形成对比,值得一试。

🥘Seafood Paella 西班牙海鲜锅饭(二人份)$188
呢盘Paella一上台,即刻传黎好香嘅虾味,令人食指大动。唔系好大碟,但饭上面满布海鲜,有四只蚬、四只大虾、四只青口同埋一堆鱿鱼圈。啲饭食落都好有海鲜味,好好食。最令我惊喜嘅系蚬,好大只,仲好鲜甜,又充满海水嘅味道,劲好食。青口咬落都好香。大虾有浓浓嘅虾味,同埋佢有剥走部份嘅壳,所以食𠮶阵都好方便,好容易整走啲壳。啲虾大大只,好食。
Seafood  Paella

🍹The Classic $108
The Classic系由Tanqueray gin, schweppes tonic water再加青柠、柠檬同juniper berries而整成嘅cocktail,味道上同普通嘅gin tonic好似。特别嘅地方系佢嘅青柠味好重,饮落去有甘甜嘅感觉。食嘢嘅时候如果想清一清口入面嘅味道,呢一杯cocktail系唔错嘅选择。
The  Classic

🧃Pink Pineapple Cooler $58
呢一杯mocktail饮落去嘅感觉就好似混合果汁咁,入边除咗pineapple嘅味道,仲会有好似士多啤梨嘅感觉。虽然系果汁,但杯嘢其实唔系好甜,啱晒唔钟意太甜嘅我,值得一试。
Pink Pineapple Cooler

总括而言,呢间绝对系一间会令人想再encore嘅西班牙菜。我谂当我又再挂住西班牙嘅时候,我应该又会再嚟食啦。
2020-11-29
The  Classic
Pink Pineapple Cooler
  • 西班牙薯仔蛋饼
  • 薄切慢煮八爪鱼
  • 西班牙海鲜锅饭 (二人份)